Elektromos tűz esetén mi a teendő?
Tegyük fel füstöt érzek egy járműben, mit csináljak először?
Próbáljak meg poroltót szerezni előbb vagy az akkumulátor kábelét letépni?
Utóbbi esetén melyik pólussal kell kezdeni?miért?
"...tegyük föl füstöt érzek egy járműben..."
Mert az utastérbe beszivárgó füstről azonnal és kizárólagosn megállapítható, hogy csakis elektromos probléma lehet????
O.K. akkor tépd az akkukábelt. ;)
"...egy poroltó vagy tűzoltó takaró nem férne el az autóban"
"Motorháztető lezárva tartjuk"
Lezárt géptető mellett a motortérben keletkezett tüzet problémás takaróval vagy porral oltóval oltani.
Ha a tüzet zárlat okozza és a zárlat még fennáll akkor a porral oltóval sem nagyon lehet megfékezni. Azonnal újragyullad ahogy az oltóanyag kifogyott.
Szeretném hozzátenni hogy egyetértek azzal hogy egy oltókészülék megléte hasznos lehet. Kicsi rá az esély hogy kelleni fog, de ha kell akkor nagyon kell.
Mindig a helyzettől függ hogy mi kell tenni, a helyzet meg sokféle lehet.
Van amikor az a jobb ha minél messzebbre szaladunk. Van amikor az a jobb ha szaladás előtt kiszedjük a gyereket a kocsiból.
De olyan is előfordulhat hogy sikerül eloltani. Egy autó ha tüzet fog az nem szokott úgy viselkedni mint a filmekben hogy van 10 másodperced a robbanásig.
Elektromos tüzet, szalmakazlat, nádtetőt nehéz eloltani, inkább a környezetét kell védeni, hogy ne terjedjen tovább!!!
Egy parancsnok azt mondta: "Siessetek, mert olyan tűz még sosem volt, ami magától ne aludt volna el, ha késtek azt mondják, lassúak voltatok!!!"
Inas voltam, fejjel lefelé feküdtem a 24V-os műszerfal alatt, egy jó humorú autószerelő megcsiklandozott, gyorsan kiugrottam!! "Félsz a 24V-tól?"!!!!
Jó, hogy jöttél, segíts bedugni ezt a vezetéket, majd letesteltem, pillanatok alatt felizzott és a tenyerébe égett!!! Gyors tanfolyam, többé
nem hülyéskedett!!!!
A tűzoltóságnak van egy előírása, egy szerelő műhelyt, a bejárati ajtójánál, áramtalanító kapcsolóval kell ellátni, ami áramtalanítja a helyiséget!!! Teher autóknál, buszoknál szereltünk ilyen kapcsolókat, de személykocsiknál nem, de most olvastam az elektromos autó ütközésnél,
lekapcsolja az akkut!!!! Nem is értem, honnan ez a zseniális újítás!!!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!