Egy paraméteres feladatban honnan tudom, hogy melyik adat van megadva és melyik az ami ismeretlen?
Van itt ez a feladat:
A pirossal bekeretezett részig kiszámoltam, aztán láttam, hogy az I2-t is ki kell számolni.
Mi dönti el, hogy mi az ismeretlen és mi nem? Az ellenállások miért voltak "ismertek", míg az "I2" áramot miért kellett külön kiszámolni, hisz az ábrán mind2 be volt jelölve.
"Mi dönti el, hogy mi az ismeretlen és mi nem?"
Az hogy ismered-e az adatot vagy nem. "Szerencsés" esetben a nem ismert adat kiszámolható az ismertek és az összefüggések alapján.
"Az ellenállások miért voltak "ismertek""
A linkelt képen egyetlen adat sem szerepel!
Ha nem volt más megadva csak a kép, akkor úgy gondolták hogy az ellenállások ismertek mivel
* külön is megmérhető
* úgy szoktuk
* általában rá van írva
* akármilyen blőd indok
Tehát feltételezik hogy a feladat megoldója is arra gondolt mint ők. Elvárják a gondolatolvasást.
#1, igen pont erről beszélek, a képen nincs odaírva, hogy mi az ismert és mi nem, tehát ha az I2 áram nem ismert akkor az ellenállásoknak sem kellene azoknak lenniük.
Azonban a kép alatti sor az a megoldást mutatja és a legvégén a kérdezett feszültséget csak az ellenállások segítségével és az Is áramforrás áramával fejezi ki, nem állt meg ott ahol simán csak I2 volt, ebből gondolom, hogy direkt azért írta át olyan alakba mert az I2 nem volt ismert, míg az ellenállások értékei igen, de erről nem ír semmit a feladat. Tehát az I2-t is kifejezte az ellenállásokból.
De a képen be volt jelölve az I2-es áram, ezért gondoltam azt, hogy meg volt adva.
3
A képen be volt jelölve az I5 áram is, ezért gondolhattad volna, hogy az is meg van adva, akkor ennyi lett volna az egész: U5=I5·R5. Gondolhatod, hogy nem ennyiről van szó, egyébként pedig minek adták meg az áramkör többi részét? Sőt az U5 feszültség is be volt jelölve, arra is gondolhattad volna, hogy meg van adva, ekkor egyszerűen csak oda kellene írni U5 értékét.
A feladat így szól: „Határozzuk meg a bejelölt U5 feszültséget!”
Talán fogalmazhattak volna pontosabban, így: Az ábrán levő áramgenerátor Is árama és az ellenállások ismertek, határozzuk meg ezek felhasználásával az U5 feszültséget.
Az ilyen jellegű feladatokban – ha nem is kimondva – de általában a generátor feszültségével vagy áramával kell felírni a kérdéses feszültséget vagy, amit éppen kérdeznek. Ebben az esetben U5 feszültséget kell felírni az ábrán levő áramgenerátor Is áramának és az ellenállásoknak a felhasználásával. Úgy kell kezelni, mintha ismert lenne Is és az R1…R5 ellenállások értéke. Ezeket a lépéseket követve jobban érthető: Az I2 és I5 csak segédszámításhoz kell. Az I5 az I2-ből áramosztó képlettel számítható:
I5=I2·R3/(R3+R4+R5)
Az I2 pedig az Is-ből szintén áramosztó képlettel:
I2=Is·R1/[R1+R2+R3×(R4+R5)]
Ezt behelyettesítve I5 egyenletébe:
I5=Is·R1/[R1+R2+R3×(R4+R5)]·R3/(R3+R4+R5)
Ezután felírható az U5 feszültség:
U5=I5·R5=Is·R1/[R1+R2+R3×(R4+R5)]·R3/(R3+R4+R5)·R5
Megoldani megtudom, csak azt nem értettem hogy miért nem állt meg ott amikor az I2-vel kifejezte és miért számolta tovább. Mert igen, ha az I2 ismeretlen akkor tovább kell menni.
De ha az I2 nincs megadva, akkor meg miért van bejelölve a rajzon, tudom, hogy ott folyik áram és az nem az Is, tehát minek kellett akkor azt odarajzolni. Ezt nem értem.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!