Milyen elven működik egy fürdőszobai páraelszívó ventilátor páraérzékelője?
Egyszerűen nem értem, hogy új korában annyira érzékeny az érzékelő, hogy ha meleg vízzel mosunk kezet, arra is bekapcsol, pár év múltán pedig van, amikor már akkor sem, ha falakról már szinte folyik le a víz, 90 % felett van a páratartalom a fürdőszobában. A harmadik elektrónikát fogyasztja már a ventilátor🤔 Akit érdekel, készíthetek egy fotót is, de tényleg nem értem. Az elektrónikához tartozik 2 potméter is. Az egyikkel azt lehet állítani, hogy mekkora páratartalomnál kapcsoljon be (ha minimumra tekerem, akkor alacsonyabb értéknél is bekapcsol, ha a maximum irányába, akkor magasabb páratartalomnál fog bekapcsolni csak). A másikkal azt, hogy ha egy (csengő)kapcsolóval elindítanám, mennyi idő után álljon meg, ez utóbbi funkciót nem használjuk. A páraérzékelő szerint kapcsol ki és be.
Hol lehet a hiba, hogy pár év használat után kikészül az érzékelő? Vagy a potméterrel lenne a gond?
"Elektromos higrométer
A mérés elve, hogy egy légkondenzátor kapacitása a levegő páratartalmától is függ. Ha tehát adott töltéssel rendelkező kondenzátor fegyverzetei között a feszültséget mérjük, akkor az a levegő abszolút páratartalmával arányos lesz. Ehhez egy elektromos hőmérőt kapcsolva megfelelően kalibrált skálán a relatív páratartalom értéke meghatározhatóvá válik. A műszer előnye a nagy üzembiztonság és a kis energiaigény." Wikipédia.
A potenciométer simán okozhatja, mivel azok nem szeretik a nedves, párás környezetet. Magának az érzékelőnek szerintem nem kellene ennyitől kikészülnie, ha nem valami olcsó vacakról van szó. Persze mivel nem tudom, hogy milyen érzékelő van benne, így én is csak találgatni tudok.
A kérdésem nem villanyszerelési irányultságú, hanem elektronikai. Nem az volt a kérdésem, hogy miként lehetne másképpen működtetni, esetleg villanykapcsolóra rákötni és azzal kapcsolni. Az elv, ahogy működnie kéne, és új korában működik is, tökéletes.
Még csak annyi, félévente szétszedem, portól, dzsuvától megtisztítom és visszaszerelem, nem a kosz illetve por miatt nem működik.
Semmi sem tiltja hogy átalakítsd külső érzékelősre ha az neked megfelel.
A linkelt oldalt nem ajánlom vásárlásra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!