Kismegszakító egy csatlakoztatási potjába lehe-e több vezetéket kötni?
"A nagyobb érintkező felület"
Nem a felület számít, kettő dolog számít, az összenyomó erő és a felületek alakja.
"Tehát akkor teljesen mindegy a 16A-es kismegszakítóba bekötött 2.5mm2-es réz mellé még hány darab 0.75-ös kötünk? :)"
Jó vicc, de nem erről van szó. Hanem arról, hogy pl. 1,5 mm2 rezet használnak, amin el lehet vinni akár 16A terhelést, de ez önmagában nem zárja ki, hogy bekössek belőle 4-5 vezetéket egy kismegszakítóba, mikor egyidejűleg sem lesz összesen nagyobb névleges teher 2A-nál.
"Jó vicc..."
Na jó de te kezdted a viccelődést amikor kizártad a vezetékek terhelhetősége és azok száma közötti összefüggést... :)
"Nem a felület számít, kettő dolog számít, az összenyomó erő és a felületek alakja."
A mondatod alapján felmerült bennem a kérdés, hogy azonos területű érintkező felületeket feltételezve melyik előnyösebb?
A kör alakú, vagy a négyzet alakú?
Felületek alakja, mint sík-sík, csúcs-sík, félgömb-sík, satöbbi.
"azonos területű érintkező felületeket feltételezve"
A felület nem számít.
"A felület nem számít."
Jah értem. Szóval az érintkező felület geometriájára gondolsz.
Kedves válaszadók!
Én arra vagyok kiváncsi hogy ha, egy kismegszakítóba két vezetéket kötök akkor az szabványos-e? a vezetékek terhelhetősége egy teljesen más téma, de ha mondjuk egy 13A-es kismegszakítóba kötök két 1,5mm2-es vezetéket akkor azt hogy is tudom túlterhelni??? ha bármelyiken eléi az áram a névleges kioldási értéket kiold!!!
"Én arra vagyok kiváncsi hogy ha, egy kismegszakítóba két vezetéket kötök akkor az szabványos-e?"
A vezeték keresztmetszetétől és a megszakító névleges áramától is függ, de ezt már leírtuk!
"a vezetékek terhelhetősége egy teljesen más téma"
A vezeték terhelhetősége nagyon lényeges a válasz szempontjából!
"de ha mondjuk egy 13A-es kismegszakítóba kötök két 1,5mm2-es vezetéket akkor azt hogy is tudom túlterhelni???"
Észrevetted a saját kérdésedben azt az aprócska "HA" szócskát?
Akkor sehogy, feltéve hogy ennek a keresztmetszetnek megfelel a megszakító értéke.
Viszont HA vékonyabbat kötsz be AKKOR már gond van!
Lényegtelennek gondolsz és figyelmen kívül hagysz egy olyan feltételt ami ha nem teljesül akkor alapvetően hibás az elképzelésed. Erre próbáltunk rávilágítani amellett a szintén lényeges dolog mellett amire koncentráltál.
Miként leírtam a #4-ben, ez az érintkező-kengyel kialakításától függ.
Régen sokat próbálkoztam mások által gányolt villanyszerelés után kismegszakító cserénél, 50 esetből 20-szor az egyiket nehézség nélkül ki tudtam húzni a csavar meghúzása után.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!