Milyen esetben lehet és mikor nem lehet alkalmazni a csomóponti potenciálok/hurokáramok módszerét egy hálózatra?
A módszer lényegét értem, már feladatokat is oldottam meg vele, viszont az nem tiszta, hogy mikor célszerű alkalmazni.
Eddig az összes példa amit megoldottam velük, mindegyik tartalmazott valamilyen forrást (áramforrás/feszültségforrás), illetve mindegyik feladatnál vagy feszültséget kérdeztek, vagy pedig áramot, úgy hogy minden más áramköri elem értéke ismert volt.
Ha a hálózat nem tartalmaz feszültség- és áramforrást sem, akkor nem lehet alkalmazni sem a csomóponti potenciálok, sem pedig a hurokáramok módszerét?
Illetve ha nem feszültség/áram a kérdés, hanem mondjuk egy ellenállásnak az értéke, vagy pedig feszültség/áram a kérdés de mondjuk a hálózatban nem ismert valamelyik ellenállás értéke, ekkor sem lehet alkalmazni?
Köszi szépen a sok segítséget, kijött az eredmény, ment a zöld.
Azt csináltam, hogy a 1.-ből kifejeztem a D-t, ez lett:
D = -24 + 25*A - 20*C
ezt behelyettesíttem a 3.-ba, ez lett:
131*C - 150*A = -144
ebből a C az:
C = 144/131 + (150/131)*A
Majd a 4.-be a D helyére behelyettesítettem ezt: D = -24 + 25*A - 20*C
ahol a C helyére ezt írtam C = 144/131 + (150/131)*A
ez jött ki belőle:
-456 + 475*A + 417,71 - 435,114*A + 4,397 - 4,58*A - 10*A = 0
ebből az A:
A = 1,34
Az A = 1,34-et visszaírtam a C-be (C = 144/131 + (150/131)*A)
ebből a C:
C = B = 0,4343
végül a C-t és az A-t is visszaírtam a D-be (D = -24 + 25*A - 20*C)
így a D az:
D = 0,813
Ezután fogtam 2. egyenletet behelyettesíttem az A,C és D-t, majd átrendezve megkaptam azt, hogy:
R1 = 62,5627 ohm
Ezután megnéztem a megoldókulcsot, ahol a feszültségosztók segítségével oldotta meg és ezt kapta:
R1 = R3 * (R2/R4 + ((R2+R5)/R6) + (R2*R5)/(R4*R6))
ebbe behelyettesítve az általam kitalált értékeket, amikkel a csomóponti potenciálokkal dolgoztam az R1-re ez jött ki:
R1 = 62,5 ohm.
Tehát akkor ha jól értem, ezt a csomóponti potenciálok/hurokáramok módszerét akkor lehet alkalmazni ha van valamilyen generátor/forrás a hálózatban.
És akkor célszerű, ha feszültséget, vagy áramot kérdeznek. Az ilyen feladatoknál is lehet alkalmazni, csak munkásabb, mint pl. a feszültségosztós módszer.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!