Áramosztó képlete?
Az áramosztás ugye úgy néz ki, hogy:
I vizsgált = I * (másik ág ellenállása) / (vizsgált ág ellenállása + másik ág ellenállása)
pl.:
Ha van 2db ellenállás(R1, R2) párhuzamosan akkor
I1 = I * R2/(R1+R2)
Az lenne a kérdésem, hogy itt az "I" áram amivel szorzok, az mindig a hálózat egész árama?
Ha mondjuk van egy bonyolultabb hálózatom ahol sok csomópont van és az áram sok felé elágazik, akkor én most az egész hálózatnak az "I" áramával szorzok a képletben, vagy pedig azzal az árammal ami az adott csomópontba befolyik?
Mindig azzal, ami a számításodban szereplő ellenállásokat érinti.
Ha van egy összetett kapcsolás, és a rajzán csukott szemmel bekarikázol valamit, akkor előbb azt kell meghatározni, hogy arra mi vonatkozik.
Egy esetet kivéve, ha tisztán soros körről van szó, hiszen ott minden elem esetében azonos az áram.
Az alábbi hálózatban:
Itt például a hálózat árama az 1 Amper.
Ha itt például az R3-as ellenállásra felírom az áramosztást, akkor ezt az 1 Ampert, ami az egész hálózaton megy át, ezt kell használnom az áramosztás képletében, vagy pedig azt az áramot, ami bemegy a piros karikával jelölt csomópontba?
Nekem úgy tűnik logikusnak, hogy a piros csomópontba befolyik egy áram és az oszlik ketté R2-n és R3-on így azt kellene használni. Viszont a piros csomópontba nem az 1 Amperes "I" áram folyik be, hanem ebből levonódik az ami R1 felé elmegy.
És ezt nem értem, hogy itt ennyire bonyolítani kell, hogy I-(U1/R1) van a képletben az R3 ellenállásra felírva vagy pedig mindig a halózat főáramát kell használni a képletben?
Sikerült megértem egy egyszerűbb képlettel:
I1/I2 = R2/R1 azaz fordított arányban oszlanak meg
tehát ha mondjuk tudom a főáramot akkor így áttudom alakítani:
I1/I = Re/R1
és ebből I1 = I * Re/R1
ha meg például R1-el sorba lenne kötve R2 akkor az I1-es áram R1-en és R2-n is ugyanaz lenne, így I1 az R1 + R2-n oszlik meg
ebből pedig I1/I = Re/R1+R2 lenne
A 2# konklúziód teljesen rendben van.
A 3# válaszodat még otthon átnézem, mert én nem így használom az összefüggést, ettől még lehet jó is.
Milyen eredményes jött ki a linkelt feladatban az áramokra?
A #3-as válaszom alapján:
A hálózat eredő ellenállása:
Re = R1 x R2 x R3 = 10 ohm
I1/I = Re/R1 --> I1 = I * Re/R1 = 1 * 10/30 = 0,333A
I2/I = Re/R2 --> I2 = I * Re/R2 = 1 * 10/60 = 0,166A
I3/I = Re/R3 --> I3 = I * Re/R3 = 1 * 10/20 = 0,5A
A #3-as válaszomban lévő összefüggést ez alapján lehet bizonyítani:
Mivel az ellenállások párhuzamosan vannak kapcsolva, így feszültségük megegyezik.
Ezáltal R1, R2 és R3 feszültsége (U1,U2,U3) ugyanolyan értékű, és ezek megegyeznek a forrás/generátor feszültségével (U) is.
Az U1-et Ohm törvényéből ki lehet számítani így:
U1 = R1 * I1
U2-t pedig:
U2 = R2 * I2
mivel az előbb említett párhuzamosság miatt U1 és U2 megegyezik, ezáltal
R1 * I1 = R2 * I2
és ha ezt átrendezzük, akkor megkapjuk ezt: I1/I2 = R2/R1
Ez tetszőleges áramra igaz, például ha a hálózat teljes áramát "I"-nek tekintjük akkor a hálózat feszültsége:
U = I * Re
mivel U1 = U
így:
R1 * I1 = Re * I
ezt átrendezve:
I1/I = Re/R1
Ha pedig a hálózat vegyes kapcsolás, például 3 ellenállásból áll és úgy néz ki, hogy R1 és R2 sorosan van, R3 pedig ezekkel párhuzamosan akkor:
U = U3 a párhuzamosság miatt, mivel R1 és R2 sorosan vannak így feszültségük különböző, de R3-al párhuzamosan vannak, tehát
U3 = U1 + U2 (ezt a huroktörvény felírásával is belehet látni)
Ha ezekre alkalmazzuk az Ohm törvényt:
U1 = R1 * I1
U2 = R2 * I2
U3 = R3 * I3
és mivel U3 = U1 + U2 így:
R3 * I3 = R2 * I2 + R1 * I1
itt I2 és I1 azonosak mivel R1 és R2 sorban vannak, így mondjuk nevezzük őket I12-nek
tehát:
R3 * I3 = R2 * I12 + R1 * I12
ebből:
R3 * I3 = I12* (R1+R2)
átalakítás után:
I3/I12 = (R1+R2)/R3
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!