Mitől függ az áram és a feszültség iránya?
Azt olvastam róla, hogy az áram a pozitív töltéshordozók irányával egyezik meg, illetve még annyit tudok, hogy az ellenálláson a feszültség és az áram iránya általában megegyezik.
Viszont láttam egy olyan feladatot, ahol a feladat azt kérte, hogy jelöljem be a feszültség és az áram irányokat, majd utána számoljam ki az értéküket.
Ilyenkor mi alapján kell meghatározni az irányukat, vagy ezeket tetszőlegesen felvehetem?
Az áram iránya a pozitív töltéshordozók mozgási irányával egyezik. A pozitív töltéshordozók a pozitív pólustól a negatív irány felé mozognak. Ebben az esetben a töltéshordozók és az áram megállapodás szerinti iránya megegyezik. A gyakorlatban a legtöbb esetben az áram vezetésére fémeket használnak. A fémekben a szabad töltéshordozók az elektronok. Ezek negatív töltéshordozók, melyeknek mozgási iránya a negatív pólustól a pozitív pólus felé tart. Vagyis ilyenkor a töltéshordozók és a megállapodás szerinti áram iránya ellentétes.
Egyszerű áramkörben – ami egy feszültségforrásból és egy ellenállásból áll – az áram iránya feszültségforrás pozitív pontjától kifelé mutat. A feszültség iránya pedig a feszültségforrás pozitív pólusától a negatív felé mutat. Ennek következében az ellenálláson a feszültség és áram iránya megegyezik, a feszültségforráson pedig ellentétes. Egyszerűbb áramkörökben egyből látszanak az áram irányok. Bonyolultabb áramkörökben, főleg ahol több generátor is van, nem mindig állapítható meg előre az áram iránya. Ilyenkor felveszünk egy áramirányt, majd, ha a számításkor erre negatív értékék adódik az azt jelenti, hogy az áramiránya a felvettel ellentétes.
Rendben, köszönöm szépen, ment a zöld kéz.
Akkor igazából tetszőlegesen megválaszthatom és a számolások után derül ki, hogy jól választottam meg vagy nem. Ha negatív lesz az előjele a kiszámítás után, akkor a valóságban fordított az iránya annak amit én felvettem.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!