Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Nyugat-Európában mennyiért...

Nyugat-Európában mennyiért veszik át a napelem által termelt áramot az eladási árhoz képest?

Figyelt kérdés
Nálunk ugye a lakosság 70 forintért kapja kilowattóránként az áramot és 5 forintért veszik át az általa termeltet. Ez irreális különbség, úgy tudom, hogy Nyugat-Európában az eladási ár 80%-a körül van az átvételi ár a mi 7%-unkhoz képest. Ez igaz? Mennyi most ott 1kWh áram ára és mennyiért veszik át a napelemmel termelt áramot a lakosságtól?

2022. okt. 4. 22:25
 1/3 anonim ***** válasza:

Ritkán lehet jó összehasonlítást tenni két teljesen különböző rendszer között. Németországban például most kétfelé választották a dolgot, a szaldós jellegű elszámolásnál 8,6 eurocent/kWh az átvételi ár, de ha nem használsz csak termelsz, akkor erre rájön annyi bónusz, hogy 13,4 eurocent/kWh lesz, amit kapsz.

Ami a lakossági tarifát illeti, pár éve nálunk is és náluk is kb ugyanakkora volt az energia díja és a hálózat díja, csak náluk még egy kb akkora járulék volt rajta, a megújulók támogatása miatt, ettől lett drágább náluk, mint nálunk. Érdekes, egy évtizeden át senki sem firtatta idehaza ezt, hogy többet szeretne fizetni, hát így elég jogtalannak tűnik most a követelőző hangnem. :D. Hogy a most bekövetkezett változásoknál ők hogy állították be az arányokat, azt épp nem tudom, a tavalyi adat a fentiket tükrözi. Mi elég furán változtattunk most. De magyarázat nélkül ez akármi is lehet. Akár az is, hogy a megújulók támogatását a hálózati díjrészbe vették bele.

De egy biztos, Ha náluk tavaly még úgy volt tehát, hogy egy negyed rész adó, egy negyed rész megújuló támogatás, egy negyed rész energia ár, egy negyed rész hálózati díj, akkor náluk is Herr Müller lakos normális körülmények között ahhoz képest, amit a felhasználtért fizet, negyede áron adhatta volna el az energiát. A többi az a politika, a támogatás. Az meg hol ennyi, hol annyi, időben és térben változik. Mi keveset fizettünk, a rezsicsöki előtt is, náluk meg, ha Herr Müller magas áron adhatta el az energiát, azt Herr Schwartz dotálta abból, ami magas árat fizetett a fogyasztásáért.

2022. okt. 5. 15:16
 2/3 anonim ***** válasza:
...nem mindig érdekel a téma, de emlékeim szerint a németek (is) pont ki akartak lépni a korlátlan és feltétlen támogatásból, mert nem tudták, hogy Putyin egy év múlva háborút kezdeményez, és emiatt elzárja a gázt. Így rángatja a kisembert a nagypolitika, de ez már más kérdés.
2022. okt. 5. 15:20
 3/3 anonim ***** válasza:

Itt Svédországban az órai áram spot-árát kapom, plusz 10 örét.

Szóval ha mondjuk 1:40 svéd korona egy kWh akkor én 1:50-et kapok az eladott napelem áramomért. Plusz 60 öre adólevonást következő évi adóbevallásnál. Szóval összesen 2:10 koronát.

MINDENKI akinek saját háza van most napelemet akar venni - de legalább 8 hónapot kell várni annyian állnak sorban a napelemes cégeknél. Telepítésnél az összeg 30%-át lehet adóból levonni.

Sokan mondják hogy ez a rendszer túl bőkezű, valószínű hogy jövőre csökkenteni fogják. De én pld havi 1000-1500 koronát (€100-150) kaptam VISSZA a szolgáltatótól minden hónapba most nyáron, mert többet adtak az általam termelt áramért mint amennyit én vettem tőlük.

2022. okt. 5. 15:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!