Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Hogy kell elképzelni a feszült...

Hogy kell elképzelni a feszültséget?

Figyelt kérdés

Az áramerősséget az értem, hogy olyan mint a víz, ha sorosan van kapcsolva akkor nem ágazik el és ugyanannyi fog folyni mindenhol. Ha viszont elágazáshoz ér, azaz csomóponthoz akkor elágazik és az ágakon más-más lesz az értéke.

A feszültséget viszont nem sikerül megértenem, egyszerűen nem tudom elképzelni. Annyit tudok róla, hogy párhuzamos kapcsolás esetén megegyezik a feszültség, míg sorosnál összeadódik. De nem teljesen értem.

Hogy kellene a feszültséget elképzelnem, hogy megértsem? Mert szerintem egy bonyolultabb hálózatban nem tudnám megmondani, hogy melyik feszültség egyenlő, vagy éppen hogy van.

2022. okt. 4. 10:42
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:

Képzelj el egy vízzel töltött gumilabdát aminek a tetején van egy lyuk.

Ha összenyomod a labdát akkor spriccelni fog a lyukon a víz.

Az áram maga a víz. Kis áramnál épp csak csordogál, nagynál zubog kifele.

A feszültség az erő amivel nyomod a gumilabdát. Ha jobban nyomod, több víz jön ki.

Az ellenállás a lyuk mérete. Kisebb lyuknál nagyobb az ellenállás, kevesebb víz jön ki ugyanakkora összenyomástól, nagy lyuknál több.

2022. okt. 4. 11:27
 2/12 anonim ***** válasza:
77%

Kb. mint a víznyomás.

Ha adott egy ellenállás (pl. egy slag), akkor a nagyobb feszültség (víznyomás), több áramot (vizet) küld át rajta.

2022. okt. 4. 11:56
 3/12 anonim ***** válasza:
A feszültség két pont között egy energetikai tulajdonság.
2022. okt. 4. 12:46
 4/12 A kérdező kommentje:

Igazából azt nem értem, hogy hogyan változik meg.

Mert az áramnál ott ugye ha nincs elágazás akkor végig megy ugyanaz az egészen, ha pedig van egy csomópont akkor azért változik meg, mert több felé elágazik.

Viszont ezt a feszültségnél nem értem, hogy ott ha sorba van valami kapcsolva, akkor hogyan meg miért változik meg az értéke, illetve ha valami párhuzamos akkor miért marad ugyanaz?

2022. okt. 4. 13:35
 5/12 anonim ***** válasza:
Az ellenállás miatt változik meg, lásd csomóponti törvény... De képzeld el úgy, hogy a víz egy dombos területen folyik lefelé és a talaj lejtésének a mértéke a feszültség. A legmagasabb dombtető a nulla.
2022. okt. 4. 13:42
 6/12 anonim válasza:
21%
Az áram erőssége a feszültséggel éppen fordítottan arányos.
2022. okt. 4. 13:44
 7/12 anonim ***** válasza:
#1:ez nekem marhára tetszik.
2022. okt. 4. 14:19
 8/12 anonim ***** válasza:

Gondolj el két sorosan kapcsolt ellenállást R1 és R2, amelyekre U feszültséget kapcsolsz. A sorosan kapcsolt ellenállások eredője:

Re=R1+R2

A soros kapcsolás következtében mindkettőn azonos áram folyik:

I=U/Re=U/(R1+R2)

Ezt átrendezve:

U=I·(R1+R2)=I·R1+I·R2

Az I·R1 az R1-en eső U1 feszültség, az I·R2 az R2-ön eső U2 feszültség. A két sorosan kapcsolt ellenálláson az ellenállások érteivel arányosan oszlik meg a rájuk kapcsolt feszültség.

Párhuzamos kapcsolásnál gondold el, hogy egy elemre kapcsolsz két ellenállást. Mindkét ellenállás egyik pontja az elem negatív pontjához, másik pontja az elem pozitív pontjához csatlakozik. Ebből egyértelmű, hogy csak azonos feszültség lehet rajtuk.

2022. okt. 4. 15:02
 9/12 anonim ***** válasza:
Egy bonyolultabb hálózatban? Ott is úgy van, mint az egyszerűben, hogy a drótokat nulla ellenállásúnak tekintjük, és így mindkét végük ugyanazon a feszültségen van.
2022. okt. 4. 15:14
 10/12 anonim ***** válasza:
2022. okt. 4. 15:16
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!