Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Miért szól rendszeresen...

Miért szól rendszeresen muszlim adás a Rádió 1 helyén?!

Figyelt kérdés
Mi a Szegedi adóról vesszük az adást Tótkomlóson, és pár hete rendszeresen előfordul hogy arab pofázás, iszlám éneklés meg allah akhbar megy, hullámozva! Van erre valami normális magyarázat? És megfigyeltem, hogy ilyenkor azt írja ki a hifi, hogy Opera! Aztán ha eltűnik az arab, újra RADIO 1. Ma több órán át fenn állt a dolog :/

2022. júl. 7. 14:00
 1/10 anonim ***** válasza:
93%
Jelezd az NMHH-nál a problémát, valószínűleg egy kalózrádió van a dologban. Ők műszerrel megmérik a jel forrását és lekapcsoltatják.
2022. júl. 7. 14:13
 2/10 anonim ***** válasza:
15%
Szerintem a kérdező egyik ismerőse szórakozik autós mp3 transmitterrel a lakása környékén, az Opera meg a kütyü márkája lehet. Gondolom letöltött valami iszlám hangoskönyvet.
2022. júl. 7. 14:21
 3/10 anonim ***** válasza:
30%
Ilyenkor nyáron kiválóak a rádióhullámok terjedési viszonyai, így hát előfordul, hogy tőlünk többezer km-re lévő valóban arab adót is be tudsz fogni.
2022. júl. 7. 15:33
 4/10 anonim ***** válasza:
91%

Oké, hogy jól terjednek a rádióhullámok, de annyira nem, hogy egy hivatalos arab rádióadót fogni tudj. Tótkomlós-Szeged vonalában legalábbis a bosznia-hercegovinai adókat foghatnád esetleg (ott van ugyanis mohamedán vallású népesség).

Az a sanda gyanúm, hogy ez egy, a migránsok által üzemeltetett, Szerbiában található kalózrádió.

2022. júl. 7. 16:33
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
A tiszafüredi Radió 1-et is elnyomja valami Mezőkeresztes környékén. Ugy kell vadászni masik frekire, amíg at nem haladok a környéken.
2022. júl. 8. 12:33
 6/10 anonim válasza:
80%

Nem tudom milyen rádióadó ez.

De a kérdező leírása alapján Korán recitálást hall valószínűleg, vagy az adhan szól vagyis az imára hívás. Az "Allahu Akbar" része az imára hívás énekének egyébként semmi extrém jelentése nincs ennyit jelent: "Isten a legnagyobb !"

Igen jöhet Boszniából, de szerintem Szerbiából is, ott is van muszlim kisebbség hála Magasztos Allahnak. Nincs ebben semmi kalóz dolog szerintem.

A Korán recitálás, vagy az imára hívás mindig arabul szól nem az adott nemzet nyelvén. Elképesztően túlkombináljátok szerintem..

2022. júl. 9. 22:13
 7/10 anonim ***** válasza:
88%
#6 ha legális adó lenne folyamatosan szólna és nem olyan frekvencián ami Magyarországon magyar adót zavar. Nyilván a rádióhullám nem áll meg az országhatáron, de az országok tudtommal megegyeztek, hogy a határ mentén ki milyen frekvenciát használ, hogy ne zavarják egymást.
2022. júl. 9. 22:39
 8/10 anonim válasza:
80%

#7: Én 10-en pár évvel ezelőtt simán tudtam fogni valami szláv nyelven szóló rádió adásokat, mondjuk eléggé recsegett.

Amit leír az alapján erősen feltételezem hogy imára hívást vagyis vallási műsort hall. Ebben semmi kalóz dolog nincs sztem, gondolom ilyet nem sugározna senki sem ha rosszban sántikál.

Szerbiai muszlim kisebbség adását hallja feltételezem, de nyílván én sem tudom miről van szó. Hallanom kéne azt az adást. "Vallási műsor" arabul fog szólni Szerbiában is.

2022. júl. 9. 22:58
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

Srácok, ez egy líbiai adó! Kis keresgélés után találtam pár felvételt róla, és bizony az RDS-ben ez pörög: *T.E.M* OPERA PLUS 5000W. ez egy olasz gyártó adója gyári beállításokkal! Konkrétan ez:

[link]

És a felvételek:

Belgrád: https://www.youtube.com/watch?v=2ZFkGjfjhNs

Székesfehérvár: https://www.youtube.com/watch?v=DI0hKk52HjY

Angliában valahol: https://www.youtube.com/watch?v=XSoRLZdwe4Y

Igaz ezek speciális SDR (szoftverrádiók) vevők, de nyári "szporadikus" terjedések alkalmával lehet ilyeneket fogni, akár egy normál hifivel is! Ennek a mikéntjét nem egészen értem, de a napfolt-tevékenységgel kapcsolatos. Keletkezik egy "tükör" az ionoszférán, ami visszaveri ezeket a jeleket jellemzően 1000-2000 km távolságról. Líbia északi része pont beleesik ebben.

Némelyik ilyen SDR vevőre távolról is fel lehet csatlakozni az SDR Sharp program segítségével. Az AirSpy Server Networkot kell kiválasztania "Source" résznél. Ott megjelenik egy térkép, és csak kattintani kell. Pl most a székesfehérvári vevőn olasz adókat lehet fogni az FM sáv alján!

Rádióamatőr ismerősöm hívta fel erre a figyelmemet, így már érdekesebb a rádiózás :D

Sajna ilyen EUR/HUF árfolyam mellett egyhamar nem tudok ilyen játékokra beruházni. :/

2022. júl. 10. 13:06
 10/10 A kérdező kommentje:

Azta.... Azért ez úgy durva. 1600 km-ről ekkora zavarást lehet okozni?

Köszönöm a válaszokat!

2022. júl. 11. 09:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!