Hogyan kell összekötni 4db 12v 20ah akkumulátort úgy, hogy 48v-os legyen és 80ah?
Egy elektromos motorba lenne az akku pakk és 48v-os motort rendelnék. Tudom, hogy van soros és párhuzamos kötés.
Ha sorosan kötném akkor lenne 48v és 20ah de az kevés hatótávolság adki. Ha párhuzamos kötném akkor meg 80ah és 12v lesz de az meg kevés a 48v-os motorhoz. Vagy én közelítem meg rosszul a dolgot?
Amit tudunk, hogy van 960 Wh elméleti energiamennyiséged. 100 W motorterhelés esetén 9,6 óráig bírná.
Tehát számít az is, hogy pl. egy 100 W-os motor mennyire van leterhelve, hiszen egyébként kevesebbet is tud fogyasztani. Hogy menyit fogyaszt, azt viszont befolyásolja légellenállás, súrlódás, emelkedő, ilyesmi. Így nehéz megmondani, túl sok az ismeretlen.
Előbb nem láttam, hogy 2000 W, de úgyis csak példának szántam és fejben elektromos rollerre (is) gondoltam, azért írtam kevesebbet.
960 / 2000 = 0,48 óra vagyis kb. félórának számít (nem 48 perc) és nagyon csak elmélet. A gyakorlatban veszteségek vannak stb.
"Egy 48V-os motorhoz nem elég a 12 V."
Huhh ma is tanultam valamit!
"Ok, hogy 960Wh energia 12V 80Ah. Sorosan működne"
Fél mondattal előbb írod le hogy 48V kell, akkor miért 12V-al számolsz? Iszol te rendesen? :D
"de neki 80Ah-s pakk kell."
Hát akkor csináljon akkorát. Ha elbírja a babetta, akkor rakja tele akksival. A 48V-os 80Ah-s pakk már elég bitang akksi lenne Wh-ban is, meg kg-ban is. 16 db 20Ah akksi kell hozzá! És akkor már be is jön egy újabb tényező: Ahhot is energia kell, hogy az energiáb magaddal vidd. Minél több akksit teszel bele, annál nehezebb lesz, annál kisebb lesz a hatótáv, hiszen az akkukból kinyert energia egy része arra fordítódik, hogy cipelje az akkupakkot... ördögi kör.
"Ha valaki tudja, hogyan kell hatótávolságot"
Az az összes Nobel díjat megkapná egyszerre!
Számít a jármű tömege, a vezető tömege, a légellenállása, a levegő sűrűsége akkor és ott, a szélsebesség, szélirány, a gumiabroncs anyaga, profilja és az alkalmzott légnyomás, az aszfalt felületi minősége, a lánckerekek fogszáma (áttétel) a lánc aktuális állapota, a lejtviszonyok, az akkumulátorok aktuálisállapota, hőmérséklete, a motorvezőrlő hatásfoka, a motor minden adata, a motor és a jármú csapágyainak súrlódása, stb. stb. stb.
Már párszor leírtam, meg a korábbi kérdéseidnél is kifejtettük, hogy kb mennyi az annyi. 2kW-os motor kb 1kWh-s akksival fél óráig lehet max terhelésen járatni. 30 kmh esetén 1 perc alatt 500 métert teszel meg, 15 kmhnál 1 perc alatt 250-et. Innen tudsz számolni KÁBÉ. De nagyon függ az áttételtől, a kerekek ármétőjéről, a gumitól, úttól, .........
Ja és még mindig nem lesz szabályosan forgalomba helyezhető a járgányod!
#14-es válaszolónak
“Fél mondattal előbb írod le….”
Rosszul értelmezted, vagy nem fogalmaztam tisztán🙂. Arra értettem, hiában 960Wh a soros is meg párhuzamos kötés esetében, de 12V 80Ah kevés neki.
Kiszáradtam😁
Nagy vonalakban elméletben nézzük 50km távhoz mekkora aksi kellene 2 KW-os motor esetében, ami képes kényelmesen 45-55 km/h-s sebességre. 1 órát kellene hogy üzemeljen teljes gázon, ha nem lennének zavaró tényezők. 2000w 48V, vagyis az áramfelvétele 42A. Gyakorlatban számoljunk kicsit többel, mondjuk 45-50 A-rel, mivel nem 100%-os hatásfokkal üzemel. Ez azt jelenti, hogy, ha 48V-os 50Ah akkumulátorral használod, akkor meg kell lennie az 50 km-es hatótávnak. Durván egyenesen arányos, ezek szerint 80Ah-s aksival 80km-t kellene megtennie elméletben, én látatlanban 70-re tippeltem, mikor először olvastam a kérdést. De ez inkább Lítiumos pakkal igaz.
4 éve csináltam egy elektromos biciklit, igaz jóval szerényebb paraméterekkel 250W-os kefés motorral (jóval rosszabb hatásfok, mint egy brushless) 24V-os (2x12V ólomsavas) 16Ah-s aksival. 75 kg vagyok. Max sebesség 36km/h, ekkor segítenem kellet felgyorsulni, de utána tartotta a sebességet, kényelmesen 25-30 km/h-s sebességgel elment. Hatótáv kb 30-35 km. Hátha segít a számolásban.
Aliexpresen 20db 18650 20 000 Ft, az nem biztos, hogy jó aksi.
Inkább rendelj onnan pakkokat, mert a pakk készítést is el lehet cseszni. Vannak normálisabb pakkok és töltőt is adnak hozzá, a BMS-ről már nem beszélve. Van 3szög alakú akkupakk, amit férfi vázas biciklinél pont passzol a vázba. Bocs a hosszú szövegért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!