Mi lehet a harmadik szál ?
Adva van egy 12 voltos trafó . 230 v a bemenet , viszont 3 szál jön ki a trafóbol ,2 sárga és egy fekete . Váltóáram a sárgákon és ? mi a fekete ? Ilyennel még nem találkoztam , a 230 voltos bemenet egyik oldala meg van osztva . Be van téve egy kis kocka alkatrész ez van ráírva : M 20 T 8 115 08 I Federal . Ez mind szép és jó de mi lehet a funkciója ? Ez egy számitógép hangfal erősitő és meghalt a fránya . Szeretném feltalpalni de nem találtam ilyen alkatrészt . A trafó tetején a következő olvasható : TS 5725 E-B 230V / 12 v x 21.5 A Federal . Nem találok ezen a számon semmit , biztos kilehet váltani más trafóval ami tudja a 12 voltot 21.5 ampert de fogalmam sincs a harmadik kivezetés funkciójáról. Vegyek másik hangfalakat , értem , de ennek vannak olyan hangzási képességei ami vagy nagyon drága vagy nincs is . Elég régi darabról van szó Primax névre hallgat . Minden megoldás érdekel amivel megtudom javítani ezt a kis szörnyellát .
Előre is köszönöm a válaszókat , felpontozlak !
A 3 szekunder kivezetés legvalószínűbb lehetséges oka szerintem:
1. Szimmetrikus tekercskivezetés. Vagyos 2x12V-os, a fekete a középleágazás
2. "Árnyékoló" kivezetés. Néhány trafóban van a primer és a szekunder között egy árnyékolás amit kivezetnek hogy a GND-re lehessen kötni
3. Esetleg más feszültség is jön belőle nem csak 12V
Néhány multiméteres méréssel és némi hozzáértéssel kideríthető melyik helyzet áll fenn.
"Be van téve egy kis kocka alkatrész ez van ráírva : M 20 T 8 115 08 I Federal . Ez mind szép és jó de mi lehet a funkciója ?"
Jó lett volna ha lefényképezed és linkeled a képet.
Valószínűleg egy 115 °C-os hőbiztosíték ami 115 fok fölött megszakad.
Írtad hogy rossz a trafó. Ha ez tényleg hőbizti és nincs ordenáré égett szaga az egész cuccnak akkor a hiba legvalószínűbb oka hogy ez a hőbizti megszakadt. Csere után működik a trafó.
Igen , ez egy hő biztositék lesz mert szerepel rajta a 115 fok . Viszont univométerrel mértem rá a tekercsre de semmi sehol . Itt csak a komplett csere jőhet szóba , viszont én balga nem találok kutakodásom ellenére .
Köszi a választ , felpontoztalak .
Priviben küldök képet ha tudok .
Hát nem tudom hol mértél mit és hogy.
Tapasztalataim szerint nagyon ritka (nem lehetetlen, de ritka) hogy egy 50Hz-es trafó szimplán megszakad.
Inkább leégni szokott, de annak több egyértelmű jele is van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!