Ez hogyan működik? (villamosság/elektromosság)
Sziasztok, szeretném a segítségeteket kérni, egy apró dologban.
Egy lámpaáramkörhöz szeretnék két akkumulátor párhuzamosan összekapcsolni. Mindjárt kifejtem részletesen is!
Akk1 = 12V, 100Ah, 900A
Akk2 = 12V, 50Ah, 680A
Lámpa = 9-32V, 1.25A, 15W
Azért használok két aksit, hogy tovább bírja a lámpákat.
Ugye, sorosan nem köthetem őket össze a kapacitás miatt, ezért tudom csak párhuzamosan. Ilyenkor a 12V marad, de viszont a kapacitás 150Ah lesz, és a hidegindító áram (ami nekem nem feltétlenül lényeges) 1580 A lesz.
Az első akkumulátor kicsit "idősebb" mint a második. Olvastam valamelyik oldalon, hogy párhuzamos kötés esetén nagyjából egy korúnak kell lennie a két (vagy több) akkumulátornak.
Ez számít az én esetemben, vagy nyugodtan összeköthetem őket, ily módon?
Ez lenne az egyik kérdésem, a másik az, hogy valaki konkrétan leírná, hogy a jelen esetben 150Ah az pontosan "mit jelent". Azt értem, hogy minél több a kapacitás, annál több az élettartam stb., viszont én arra lennék kíváncsi, hogy pl. 1 óra hány ampert tud leadni , vagy ilyesmi. Tehát igazából azt, hogy van-e arra képlet, hogy kiszámítsam, hogy ilyen fogyasztás/áramerősség mellett, meddig bírná a két akkumulátor (vagyis, hogy hány óra múlva merülne le)?!
Kérlek segítsetek nekem ebben a két kérdésben!
Nagyon megköszönném! :)
Itt már leírták:
https://www.gyakorikerdesek.hu/elektronikus-eszkozok__egyeb-..
"a hidegindító áram 1580 A lesz."
Dehogy lesz :D
Ha a kicsi akksin átgyalogol a 900A, akkor puputevének fogja magát álcázni.
100 Ah-val az adott lámpa kb 70 órát világítana, az 50-essel, meg még a felét. Mivel használt akksik, ez sem biztos.
Nem érdemes a két akksit összekötni, egymás utána kéne lemeríteni őket. Kellene egy vezérlés hozzájuk, hogy amikor az egyik lemerül, akkor kapcsoljon át a másikra és amikor az is lemerül, akkor meg kapcsolja le a fogyasztót megvédve az akkukat.
Ha összekötöd őket, akkor a nagyobbik miután a kissebbik lemerült, azt fogja tölteni.
"Ugye, sorosan nem köthetem őket össze a kapacitás miatt,"
Nem ugye.
Kösd sorba az akkukat és működni fog. Ez a legjobb amit tehetsz. Ezzel sacc 80 órányi üzemidőt kapsz ideális esetben. A többit felejtsd el.
Egyetértek 3-as válaszával.
Ha az akkumulátorok kapacitása különböző, akkor igazából sem a soros, sem a párhuzamos kapcsolás nem megfelelő.
Soros kapcsolásnál, amikor a kisebb kapacitású akkumulátor lemerül, akkor a nagyobb kapacitású a fogyasztón keresztül ellenkező polaritású feszültség „kényszerít” rá. Ez megfigyelhető azonos, sorosan kapcsolt ceruza akkumulátoroknál is. Amikor még az egyikben van töltés, de a másik lemerült, akkor sok esetben közel 0 V vagy kis negatív feszültség mérhető a hamarabb lemerültön. Ez nem igazán előnyös a már amúgy is lemerült akkumulátorra nézve.
Párhuzamos kapcsolásnál a nem pontosan azonos feszültség és belső ellenállás miatt az akkumulátorok között kiegyenlítő áram folyik, ez felesleges veszteséget okoz. A hamarabb lemerülő akkumulátort a másik elkezdi valamelyest tölteni.
Persze minkét esetben működni fog, de önmagában egyik megoldás sem tökéletes.
Van erre képlet, de ez csak egy közelítés:
t=C/I
C: az akkumulátor kapacitása
I: a kisütőáram
Ha C=100 Ah és I=1,25 A, akkor az üzemidő:
t=100/1,25=80 h
A valóságban ettől valamennyivel eltér, mert az akkumulátor kisütésekor a feszültsége folyamatosan – bár nem nagy mértékben – de csökken. Emiatt a lámpa áramfelvétele is folyamatosan csökken. Ráadásul a lámpa árama nem arányosan csökken a feszültséggel. Ezért ez a képlet csak tájékoztató jellegű, akkor lenne igaz, ha az áram az akkumulátor kisütésének folyamán állandó lenne. Ezenkívül az is lehet, hogy az akkumulátor kapacitása sem egyezik a névleges értékével, főleg, ha már használt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!