Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Három fázis nulla szakadás?

Három fázis nulla szakadás?

Figyelt kérdés

Kísérleti jelleggel kérdezem!

Ha van egy fűthető vasdarabom.

3 fázis +nulla megy bele.

4 fűtőbetétes, tehát 2 fázisra 1-1 betét jut, a harmadikra pedig 2.

Ilyenkor a harmadik fázison dupla lesz az áram felvétel nyilván.

Illetve mivel aszimmetrikus a terhelés, ezért a nullán áram fog folyni.

És a kérdésem.

Ha a nulla megszakad, akkor mi lesz a jelenség? Nem fog annyira felmelegedni a "vasdarab"?

Nem tudom elképzelni hogy mi történik ebben az estben.

Illetve mi van akkor ha a terhelés szimetrikus, és úgy van nulla szakadás? Azt gondolom, hogy ebben az esetben nem számít hisz a nullán nem fog folyni áram szimetrikus terhelés révén.

2022. márc. 18. 13:07
 1/8 anonim ***** válasza:
86%
Ha a terhelés szimmetrikus, az ég világon semmi sem fog történni, mert a három fázison fog folyni az áram eleve, a nulla mintha ott se lenne. Már ha a fűtőbetétek egyformák és mindegyik be van kapcsolva. Ha a negyedik bekapcsol, annak az árama a nullán fog folyni. Ha az nincs, a jobban terhelt fázison csökkenni fog a feszültség, a kevésbé terhelteken pedig emelkedni, így az utóbbi tönkremegy, amint ez megtörténik és megszakad az áramkör, a jobban terhelt fázison is megszűnik az áram folyása, de a fogyasztó nem megy tönkre.
2022. márc. 18. 13:37
 2/8 A kérdező kommentje:
Aha. És akkor ha a két fűtőbetét egymással sorba lett kötve és ezekre 400V jut. Akkor kevésbé fog fűteni?
2022. márc. 18. 14:48
 3/8 A kérdező kommentje:

Mert nekem azt mondták, hogy akkor nem fűt annyira.

Most nekem az az elképzelésem, hogy ha a két fűtőszál sorba lesz kötve, és rájuk 400V jut, akkor az ugye megoszlik és kevés fesz jut a betétekre.

2022. márc. 18. 15:16
 4/8 A kérdező kommentje:

Bocsánat téves úton voltam.

Ahogy az első mondta, hogy a jobban terhelt fázison csökken a feszültség. Ezáltal nem lesz akkora teljesítmény.

Ami a másik két fázist illeti, ott megnövekszik a feszültség, azonban tapasztalat szerint viszont nem mennek egy ideig tönkre azokon a fázisokon a fűtőszálak.

Ezek összességében adhatják azt hogy nem fűt eléggé a berendezés.

Én így gondolom.

2022. márc. 18. 16:53
 5/8 A kérdező kommentje:
2022. márc. 18. 17:01
 6/8 anonim ***** válasza:

"És akkor ha a két fűtőbetét egymással sorba lett kötve és ezekre 400V jut. Akkor kevésbé fog fűteni? ... Mert nekem azt mondták, hogy akkor nem fűt annyira."

De te 3-ról írtál és nem kettőről. Kettő párhuzamosan, és a harmadik ezzel sorosan. Ez esetben másképpen működik.

2022. márc. 18. 17:04
 7/8 anonim ***** válasza:

Így lehet kiszámolni:

A nullavezető árama:

[link]

A nullavezető szakadása:

[link]

2022. márc. 19. 13:34
 8/8 anonim ***** válasza:

"A nullavezető árama:" A számítás az jó, mert általános. Ezen speciális esetben viszont, aki nyílt eszű, annak nem kéne más információ, mint az, hogy: Van egy 40 ohmos szimmetrikus rendszer, amiről tudjuk, szimmetriája miatt, hogy nem ad hozzá a nulla áramához semmit. És az egyik fázisban van még egy 40 ohmos ellent állás, aminek viszont az árama a nullán folyik vissza.

Pláne, ha még marhára nem foglalkozott komplex számokkal.

2022. márc. 23. 08:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!