Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Mi a konkrét baja és menthető...

Hargitai János kérdése:

Mi a konkrét baja és menthető e valahogy az akku?

Figyelt kérdés

Szert tettem 2 db 100 Ah akura [link]

Az egyiken 13,04 voltot a másikon 11,75 voltot mértem. Örültem minta majom a farkának hogy ez milyn jó lesz a kis hobbi szigetüzemű napelemes rendszerembe..

Elkezdetem őket Vizsgálni, látom hogy itt valami gebasz van mert mindkettő esetében a töltő pillnatok alatt csepptöltésre állt.. amit ugyebár akkor tesz ha az akku már teljesen fel van töltve. Persze a töltőről lehúzva hamar vissza esik a feszültség.

Tehát az lenne a kérdésem hogy konkrétan mi lehet a gondja a 2 akkunak? És orvosolható e valahogy? Teszem azt szulfátosak iszaposak kevés a víz vagy a sav, zárlatos vagy tudom is én..

Köszi a válaszokat.

2022. márc. 13. 16:50
 1/3 Ypszilon1980 ***** válasza:
A 12V-os akksin a 13 volt-nál már sok értelme nincs mit tölteni, a 11,75V-os is lehet ettől még jó. Nem tudom mivel töltöd, de ha nem tölti és a töltő jó, akkor én ezt nem nevezném hibának. Azt kell csinálni ilyenkor, hogy lemeríteni és utána tölteni. A töltő jól van beállítva?
2022. márc. 13. 20:12
 2/3 puritan ***** válasza:

Az akkumulátorok élettartama véges. Ez valami villamos robogóba, rokkantkocsiba, egyebekbe való, ciklikus használatra szánt akkumulátor, én olyan 3-5 év élettartamot saccolok neki. Először is próbálj keresni az akkumulátoron, valami feliratot, amiből a korára lehet következtetni. Ha nincs ilyen, az állapotáról csak kapacitásvizsgálattal lehet meggyőződni. Feltöltöd teljesen, és egy fogyasztót rákötsz, aminek méred az áramát. Addig szabad kisütni, amíg a feszültsége kb 1,6V/cella értékig, vagyis 9,6V-ig csökken. Az idő, és az áram szorzatából meg lehet állapítani, hogy az akku valójában hány Ah-s. Azt azonban tudni kell, hogy a 107Ah-t 20 óra kisütési időre adják meg. Ha az akkut ettől rövidebb idő alatt sütöd ki, az Ah értéke kevesebb. Pl. 10 óra esetén 94Ah-s, 5 óra esetén 82Ah-s, 1 óra esetén 56Ah-s az akku. Új korában, vagyis, ha tökéletes állapotban van. Mivel a tied valószínüleg nem ilyen, ne lepődj meg, ha lényegesen kisebb Ah értéket fogsz kapni.

Ez egy AGM akku, ami azt jelenti, hogy nem lötyög a sav benne, hanem valami üveggyapot-szerű anyaggal fel van itatva. Ezek az akkuk hermetikusan le vannak zárva, nem párolog el belőle az elektrolit, és nincs lehetőség a pótlására sem.

Ha a töltő rövid idő alatt feltölti az akkut, az azt jelenti, hogy kisütésben is hasonlóan rövid időre lehet számítani. Sajnos az akkumulátorokat nem lehet javítani, hiába ígérnek néhol rgenerálást, meg hasonló dolgokat, számottevő eredményt nem lehet elérni. Ha azt tapasztalod, hogy az akku a névleges kapacitásának az 50-60%-át tudja, a legcélszerűbb hasznosítási mód, ha elviszed a MÉH telepre, ott adnak érte néhány ezer Ft-ot.

Itt van az akkunak a gyári adatlapja:

[link]

2022. márc. 13. 21:39
 3/3 anonim ***** válasza:
Igen, szulfátosak. Ha van időd meg energiád, csinálhatsz pár töltés-kisütés ciklust, esetleg valamit javít rajta. A hangsúly az esetleg szócskán van. A legvalószínűbb követendő algoritmust meg leírták előttem (autóba rakni, elvinni a MÉH-ba...)
2022. márc. 15. 10:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!