Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Hogyan működik? (elektronika)

Hogyan működik? (elektronika)

Figyelt kérdés

Szóval...

Megyek majd horgászni és a tóparta tervezek, egy komplett lámpaáramkört. Azért tervezek mert, ugyan van 230V bekötve a faházba, meg rendes lámpa is, de annak a fénye nem mindenhova ér el, ezért akarom ezt megcsinálni.

A lámpák feszültsége és teljesítménye; 12V és 1,5 W.

Az áramforrás feszültsége 12V - DC

(autó-akkumulátor) Erről akarom müködtetni a LED-es lámpáimat (ezek párhuzamosan lennének kötve.)

A kérdésem arra irányulna, hogy kitaláltam, hogy megcsinálok egy földelést rendszert az áramkörbe. (TT rendszer), mivel a lámpák burkolata fém lenne, ezért érintésvédelmileg csinálnám, bár tudom, hogy 12V nem rázna meg, de igazából kisérletből is csinálnám. Na szóval úgy nézne ki, hogy ugye van a pozitiv - negativ rész. (inkább használom a fázis, nullát) Ugye az áramkör záródik a fogyasztón keresztül, a fázison és a nullán. Eddig alap...na most én szeretném, mintahogy ezt már mondtam, leföldelni a lámpa külső burkolatát, hogy ugye ne rázzon meg ha feszültség alá kerül. (12V esetén nem rázna tudom, csak kísérlet szempontjából mondom) Ezt úgy lehetne megcsinálni, hogy a fém burkolatot leföldelem, illetve az akku negativ kivezetését is. Ezáltal vissza tud folyni az áram. Az lenne a kérdésem, hogy ez mennyire működik, illetve, hogy ez a rendszer (lehet hülye kérdés) nem fogja bezavarni a 230-as, rendes hálózatot? Mert ugye az is le van földelve. Tehát hogy a két földés nem zavarja egymást?

Szóval kérlek titeket, hogy erre a két kérdésre adjatok normális választ és ne haragudjanak a profik, ha esetleg hülyeséget irtam, mert egy jó ideje tanulom az elektromosságot, de azért még mindig vannak bennem kérdések.

Köszi előre is!

2022. febr. 6. 23:55
 1/2 Szirty ***** válasza:

Leföldelheted a negatívot vagy a pozitívot is ha a lámpa fém háza nincs rajta valamelyiken. (Ha autóba való lámpa test akkor meglehet hogy a negatív eleve a testen van).

De semmi gyakorlati értelme nincs a dolognak.

A 230V-os hálózatot nem fogja zavarni :)

2022. febr. 7. 09:20
 2/2 A kérdező kommentje:
Rendben köszönöm!
2022. febr. 7. 12:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!