Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » A világ mikor fog átállni a...

A világ mikor fog átállni a "hosszú távra gyártásra"?

Figyelt kérdés

Nos van egy elméletem! Miszerint minden műszaki cikket mint hűtő, mosógép, tv, számítógép és ehhez hasonlókat nem 1-2-5-10 pár évre kéne gyártani, tervezni

hanem 50-100 évre! Tehát 20 évesen vennék egy ilyen terméket és 80 éves koromig használnám! Tehát élthosszig! A következő sorokban fejtem ki miért tartom jónak az elméletemet.

Az 1. ok, hogy a sok gyártástól nagyon sok az elektronikai hulladék! Már megfulladnánk benne ha nem a csóró afrikaikra zúdítanánk Közép-Afrikába.

Még ha esetleg lenne újrahasznosítás akkor még oké volna.

A 2. ok: egyre fogynak az ásványok! Mi lesz ha már nem lesz mit kitermelni? Tehát elfogy a kobalt, elfogy a réz, a vas stb. Tudtátok, hogy 2050-re hiánycikk lesz a homok? Nem vicc, komolyan!

A 3. kérdésem, hogy miért nem lehet olyan terméket tervezni - akármelyik termékkategóriában - amitől "holnap se lesz jobb"? Tehát nem lehet a csúcsot kitalálni? Amolyan "ultimate" terméket?

Erre mindjárt jöhetnétek, hogy akkor a kereskedelem bedöglene, bezárhatna az összes műszaki cikk bolt. Ez igaz ugyan de mi a fontosabb? A földünk vagy a gazdaság?

Szerintem akkor is az én nézőpontom fog elterjedni idővel, anélkül, hogy ezt hirdetném. Lásd a fenti érveimet! Kényszerűségből!

Vagy tudja valaki cáfolni?

#gazdaság #műszaki cikk #nyersanyaghiány #elektronikai hulladékok
2022. jan. 19. 04:26
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

Szerintem meg bonyolultabb, értsd összetettebb ez a kérdés. A technika általában nem a mezei felhasználók miatt fejlődik, hanem bizonyos magasabb szintű gazdasági érdekek miatt. A nagy gyártóknak első számú célcsoportja (szerintem) nem Kis Jóska bácsika, hanem más nagyobb gyárak, államok vagy kiszolgálóegységek, akik valamilyen előnyt vagy profitot remélnek attól, hogy technológiai előnyökre tehetnek szert azáltal, hogy gyorsabb, erősebb, okosabb, modernebb eszközök birtokába kerülnek. Egy kis hétköznapi magyarázat: Pl. a processzor, nem azért kell minél gyorsabb, hogy a 10 éves Karcsika otthon a GTA5000-et 64K-ban játszhassa, (persze arra is jó,) de inkább azért fejlesztik, hogy az autógyárban mindössze egy számítógép kiszolgálhasson 5000 megmunkálógépet egyszerre. Vagy pl. egy bank egyszerre kiszolgálhasson 10 millió ügyfelet, szakadozás/akadozás nélkül. Más kérdés, hogy a fejlett(-nek deklarált) világunkban már az előbb említett Karcsika - otthon is - megengedheti magának ezt a luxust. Aztán innentől már öngerjesztő a folyamat, hiszen amikor a 10 millió banki ügyfél mindegyikének ilyen gépe lesz már otthon, akkor a bank is (és természetesen az autógyár is) lépni kényszerül. Még gyorsabb gép kell nekik, hogy mindenkit még gyorsabban és egyáltalán megfelelő minőségben kiszolgálhassa a megnövekedett igényeket. Az otthoni felhasználó pedig, ha újra megengedheti, akkor újra meg fogja venni magának az új eszközt... és így tovább. A modern világban az ember nem azért vesz új eszközt mert elavul, tönkremegy a régi, hanem mert megengedheti magának, hogy újat, szebbet, jobbat vegyen. Megint egy hétköznapi példa: Egy TV. Újonnan 100k, tönkremegy. Javítás 90k. Megcsináltatod vagy azt a +10k-t már inkább arra költöd, hogy újat veszel, ami jobb, szebb, nagyobb, csicsásabb, takarékosabb, feketébb, zöldebb, stb.? Na ugye?!

Ez meg egy kis off a végére: Ha belegondoltok, igazából az embernek alapból nem is kellene olyan sok dolog az életben: Ha nem fázik, mindig van mit ennie és szabadon mozoghat a világban, akkor gyakorlatilag már semmit nem nélkülöz. Ha csak ennyit megkapna mindenki a világon, ALANYI JOGON, akkor pénzre már gyakorlatilag nem is nagyon lenne szükség, hiszen az összes többi dolog már csak egy olyan extra ami jó ha van. Ezt viszont sajnos már nem mindig értékeljük, itt a világ fejlettebb sarkain. És akkor mi magyarok talán még nem is élünk olyan nagy cipőben. :)

2022. jan. 19. 20:11
 12/12 puritan ***** válasza:

A világ mikor fog átállni a "hosszú távra gyártásra"?

Majd ha világ vezető hatalmait nem a profitorientált multinacionális cégek lobbicsoportjai fogják befolyásolni.

2022. jan. 19. 23:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!