110V-os fogyasztó 230V-os hálózaton mit produkál?
Egy keverőpultot könnyen tönkre lehet-e tenni annyival, hogy a hátulján lévő 110V/230V az előbbire állítjuk, hálózatra kapcsoljuk majd csupán a főkapcsolóval bekapcsoljuk? Milyen jelenségek zajlanak le a keverőpultban? Kondi, ellenállás elszáll? Füst? Kigyulladhat? Kell-e plusz terhelés, hogy tönkremenjen vagy egy bekapcsolással már ki is purcan?
Válaszokat előre is köszönöm!
Egyszer kipróbáltam egy KENNEX "márkájú" rádiós magnóval.
Átkapcsoltam, a benne lévő biztosíték puff.
Áthidaltam egy huzallal, majd bedugtam a konnektorba.
Hatalmas durranás, füst és kegyetlen "amperszag" (Égett műszaki cucc szaga - aki ismeri, az tudja miről beszélek.
Illetve a villanyóraszekrényben leoldott a megszakító.
Ja, és két nap szellőztetés sem volt elég, hogy kimenjen a szag.
Természetesen a magnó onnantól kezdve nem működött.
„Egy keverőpultot könnyen tönkre lehet-e tenni annyival, hogy a hátulján lévő 110V/230V az előbbire állítjuk, hálózatra kapcsoljuk majd csupán a főkapcsolóval bekapcsoljuk?”
Igen, ezzel szinte biztosan tönkre lehet tenni. A transzformátorra több, mint kétszeres feszültség kerül. Szekunder oldali feszültségei megnövekednek, ezt lehet, hogy elviseli az elektronika, de lehet, hogy nem. A transzformátor viszont rövid időn belül leég. Szerencsés esetben az olvadóbiztosító a bekapcsoláskor fellépő nagyobb áram miatt kiolvad. Ekkor a transzformátor nem ég le, de az elektronika tönkremehet. Szerencsétlen esetben az olvadóbiztosító bekapcsoláskor nem olvad ki, csak akkor, amikor a transzformátor tekercseiről már leégett a szigetelés és füstöl.
Egyszer egy ismerősöm a 230 V-os hálózatra kapcsolt egy 110 V-ra készült TV-t, abban a pillanatban tönkrement. Ahogy 6-os írta, ne próbálkozz ilyesmivel, igen valószínű, hogy rövid időn belül tönkremegy.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!