Plazmalámpát lehetséges házilag csinálni?
Megoldható, kell hozzá nagy vonalakban:
* egy nagyfrekvenciás jelet előállító törpefeszültségű (48 V alatt) generátor (ez pár alkatrészből megoldható)
* egy, a generátort működtető tápegység
* egy, a nagyfrekvenciás, törpefeszültségű jelet nagyfeszültségű (több kV-os) jellé alakító transzformátor (például az autó gyújtótekercse)
* egy kiégett villanykörte
Példának okáért egy építési leírás:
De felhívnám a figyelmedet: a törpefeszültségnél magasabb feszültség nem játék! Hiába a magas frekvencia, a kis áramerősség, a nagyfeszültség könnyen megviccelhet! Mindent szigetelj le rendesen, a működés alatti nagyfeszültségű részhez pedig NE érj hozzá!
A nagyfrekvenciás áram éget.
Egyszer, még nagyon régen egy csöves magnó működő törlőfejének a kivezetését megérintettem ujjal.
Még csak forrónak sem éreztem először, de azon lepődtem meg, hogy füstöl az ujjan érintkezési pontja.
Mostanában lehet venni az Aldiban elektromos gázgyújtót. Az is nagyfrekvenciás ívvel működik. Annyira (viszonylag) erős ívet állít elő, hogy meggyújtja a papírt is. Sőt műanyag mellett ívet húzva, azt is meggyújtja a felületén futó ív hője.
Viszont ezzel azárt ne próbáld ki, hogy ujjal megárinted, mert nagyon megégetheti, szerintem, bár azon felül nem veszélyes más szemplntból.
Különben nem árulnák így nyitottan szabadon mindenkinek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!