1 vagy 3 fázis fogyaszt pénzben többet?
Elültetek egy bogarat bennem hogy, 1 fázisú motor kevesebb áramot fogyaszt mint egy 3 fázisú társa.
Szóval igaz e
Illetve akkor ha van egy 3 fázisú 1,1kw motorom most az mindegy hogy mit hajt meg
Tehát ideális körülmény közt az 1,1kw az valahol 2,8A
Fázisonként vagy összeségében fogyaszt 1,1kw-ot
Vagyis a lényeg hogy az a motor óránként ~40ft vagy 3*~40ft fogyaszt?
Én úgy tudom nincs buta kérdés ha jól van megfogalmazva legalább is nekem így tanitották
"Elültetek egy bogarat bennem" Ültetés után alaposan meg is öntözted?
Az 1,1kW az felvett teljesitmény. Amit a hálozat "belepumpál" a motorodba. Ha ezt egy fázison teszi, akkor onnan 1,1 kW, ha 3 fázisrol, akkor onnan 1,1 kW (nem pedig 3X1,1 kW!)
"Fázisonként vagy összeségében fogyaszt 1,1kw-ot"
Egyik sem. A rá kapcsolt feszültség hatására áram fog rajta folyni, ebből ered a fogyasztás, ami függ a motor teljesítményétől és a terheléstől is.
"Vagyis a lényeg hogy az a motor óránként ~40ft vagy 3*~40ft fogyaszt?"
Ideális esetben ugyanolyan teljesítményű motor ugyanolyan körülmények közt hasonló fogyasztást fog produkálni.
Motoroknál a tengelyteljesítményt adják meg.
A villanyszámlát fizetni a felvett hatásos teljesítmény alapján kell.
Teljesen mindegy hány fázisú a fogyasztó. Az áramot meg ne keverjük most ide, mert tovább bonyolítja a helyzetet.
Alapvetően egy 1.1kW-os motor teljes terhelés mellett annyit fogyaszt amennyit egy 3 fázisú 1.1kW-os motor. Feltéve hogy azonos a hatásfokuk. Ha a hatásfokuk eltérő, akkor a kisebb hatásfokú többet fog fogyasztani.
"Motoroknál a tengelyteljesítményt adják meg."
Yehes! Mindig azt, amit tudsz.
"Ha a hatásfokuk eltérő..."
Tudjuk, hogy az egyfázisú motorok hatásfoka rosszabb. Például a Morgensen katalógusban ez az 1,1 kW ez 82 kontra 74 százalék hatásfokú.
"Mindig azt, amit tudsz."
Vagyis nem azt adják meg a motor adatlapján?
"...egyfázisú motorok hatásfoka rosszabb"
Vagyis nem azonos. Mire gondoltál amikor olvastad, miért jegyeztem meg ezt a feltételt külön?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!