Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Mi történik ha rövidre zárom...

Mi történik ha rövidre zárom a konnektort?

Figyelt kérdés
Készítettem egy dugót ami rövidre zárja.
2021. nov. 5. 21:11
 1/5 anonim ***** válasza:
88%
lecsapja a biztositékot
2021. nov. 5. 21:16
 2/5 anonim ***** válasza:
86%
ezt én is csináltam. Sötét lett. Apám akkora pofont adott, hogy rájöttem, ezt nem érdemes csinálni
2021. nov. 5. 21:20
 3/5 anonim ***** válasza:
90%
durranni fog egyet és keletkezik egy szép villamos ív is.
2021. nov. 5. 21:47
 4/5 anonim ***** válasza:
77%
Gyerekek ilyennel ne kísérletezzenek '
2021. nov. 5. 21:52
 5/5 anonim ***** válasza:
88%

Ilyen „dugóm” nekem is volt, eredetileg egy műszerhez tartozó csatlakozó volt. Szerencsétlen módon úgy alakították ki, hogy a két érintkezőjének a távolsága éppen megegyezett a konnektor érintkezőinek távolságával. Mint gyerek késztetést éreztem, hogy bedugjam a konnektorba. Ha bedugsz egy ilyet a konnektorba, akkor rövidrezárja a fázist és a nullát. Ekkor nagy zárlati áram alakul ki, hang és szikra kíséretében. A zárlati áram leoldja a kismegszakítót. Annak idején én megtettem és a rövidrezáró „dugó” egyik érintkezőjének vége kissé megolvadt és persze lekapcsolt a kismegszakító. Aztán gyorsan kimentem a kertbe, nehogy a szüleim, az gondolják, hogy valami közöm volt az „áramszünethez”.

Tudom, hogy csábító, és érdekel mi történik ilyenkor, de ne próbáld ki, nem érdemes ilyennel „játszani”, mert a nagy zárlati áram – bár rövid ideig tart – kárt tehet a konnektor érintkezőiben.

Nézd csak meg ezen a képen a konnektor baloldali érintkezőjét:

[link]

Ezt érheted el vele.

Nagyfeszültségen igazán látványos:

https://www.youtube.com/watch?v=ZMp2k-qZC_o

https://www.youtube.com/watch?v=g8C4ZrOlyd8

2021. nov. 5. 23:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!