Egy 18650 akkupakkot BMS-en keresztül kell tölteni?
Hm..
És mire kell a 100A-es kisülés.
Ezzel legfeljebbb csak 4Ah-t fog tudni a pakkod.
Hát ha elég a kb. (de inkább max.) 3-4 perc üzemidő, akkor rajta!
Azért a BMS nem ártana.
#1, elírta a kérdező, de attól még érthető. 12 sorosan 5 párhuzamosan akart lenni, ami 60 db cellát jelent. Ami tényleg 100 amper terhelhetőséget jelent, és 5x 2,5 Ah azaz 12,5 Ah kapacitást.
A 4 kW kivehető teljesítmény pedig szükséges egy villanyrobogó normális gyorsulásához. Az 50-60 körüli tempó tartásához már elég max. 1 kW is, ami az akkufesztől függően 20-25 amperből megvan. Persze maximális sebességgel a hatótáv nem lesz túl nagy. Kíméletesen, 12 amper körüli fogyasztásnál 40-45 körüli tempót feltételezve meglehet a 45 km hatótáv.
Nem gondolnám, hogy nem megy a matek, de megpróbálom kifejteni.
Nem írok képletet, csak lépésenként, követhetően:
12,5Ah órás akkumulátort, ha 12,5A-el terheled, akkor elmegy 1 órát.
Ha 100A-el, akkor 12,5/100 az 0,125, és 60 perc helyett,
60*0,125 az 7,5 perc. Ennyi a számszerűség ideális esetben.
De az akkumulátorok kapacitása soros cellánként (ebből van 5) 2,5Ah és Te terheled 20A-rel. Ez sokszorosa a normál terhelhetőségnek, na ezért a kapacitás durván (és ez még optimista becslés) leesik a felére, innen a tipp: 3-4 perc.
Felhívom a figyelmed, hogy eddig a becslésig "nem hangzott el" a felhasználás módja, így igaz, amit írtam.
Ha valamit rosszul írtam, kérlek javíts ki!
Nem vagyok sértődős.
Az ólomakkuk szeretik a kapacitás töredékét leadni, ha megterhelik. A normális Li-Ion akkuk (ezzel nem állítottam, hogy a hivatkozott cella ilyen), amik nagy áramúnak vannak feltüntetve, azok leadják a kapacitásukat nagy áramon is (20 amperrel terhelve 7,5 percig).
Az ős-ős időkben még a NiCd korszakban is így volt. Az első generációs Bosch 9,6 voltos akkus fúró papírszigetelésű kitudjamilyen típusú akkucellái viszonylag hamar tönkrementek. Egy nagyobb projekthez kellett két jó pakk, SubC méretű kapacitásra válogatott extrém nagy áramú modellező cellákkal a gép megtáltosodott, az 1,9 Ah kapacitású cellák 30-40 ampert gond nélkül leadtak. A működési időt nézve nagyjából tudták a kapacitásukat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!