Mi a különbség 10 illetve 16 amperes kapcsoló között?
A kérdés adott. Egy pólusú háztartási villanykapcsolóra gondolok. Van 10 és 16 Amperes. Arra vagyok kíváncsi, hogy melyik mikor célszerű.
16 ampereset rendeltem és 10 est kaptam, ezért a kérdés. C13 as kismegszakítók vannak ha ez vmit is befolyásol.
Mezei fali/csillár kapcsolóra rá sem mernék ereszteni 16A-t !
Az érintkező kiképzés a lényeg,,azt meg nem nagyon fogod látni..
Szerintem az a 16-osnak nevezett sem bírja sokáig a 16-ot..
Persze ha tényleg fali, sima mezei kapcsolóra gondolunk.
Elvileg a kapcsoló megszakítóképességét jelzi.
A világítás általában sokkal kevesebb áramot igényel.
"Szerintem az a 16-osnak nevezett sem bírja sokáig a 16-ot.."
Ez egy butaság. Különben nem a kapcsoló határozza meg az átfolyó áramot, hanem a rákapcsolt fogyasztó. Egy 16 A-s kapcsoló kb 200 évig károsodás nélkül átenged, vagy lekapcsol 16 A-t. Ráadásul melegedés nélkül, teljes biztonságba.
"..nem a kapcsoló határozza meg az átfolyó áramot"
Nem állította senki hogy a kapcsolón múlik mekkora áram folyik át rajta.
" Egy 16 A-s kapcsoló kb 200 évig károsodás nélkül átenged, vagy lekapcsol 16 A-t "
Igen,,ha nem kellene számolni az oxidációval,,illetve az érintkezők kopásával.
Sőt,,nemhogy az érintkezők,de még a sorkapcsoknál is előfordúl elég csúnya oxid,és akkor van az,hogy zizeg/sistereg a kapcsoló..
Az a 200 év az max a régi bakelit kapcsolókra igaz,,de az meg akkora,hogy simán jó egy villanymozdony power kapcsolójának is..
4 Játszod a naivat, vagy tényleg mindent elhiszel?
Persze, elméletileg így kellene legyen. Azt meg senki nem mondta, hogy a kapcsoló határozza meg az áramot.
Lényeg, hogy ha ezek a kapcsolók jó minőségűek, akkor bőven megfelel a 10A-es is. Ha meg valami bóvli, akkor teljesen mindegy mit írtak rá, akkor sem lenne biztosan jó, ha 100A-t.
És minek 16A-es dugalj a falba? :)
Ilyet gyártanak...
" És minek 16A-es dugalj a falba? "
Hidd el,hogy nem bírja ki sokáig azt a 16-ot !
Hiába írják rá..
Papír szerint az 3680Watt lenne,de én már 3000Watt-al leolvasztom neked azt a dugeszt,figyeld csak meg :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!