Hibás a tranzisztorom?
"Valamit vagy kimérek és jó vagy nem mérem ki és akkor nem tudom jó-e."
Rosszul értelmezed a tesztet.
A dióda vizsgálós vagy ellenállásmérős módszerrel egyszerűen megállapítható hogy a tranzisztor szakad vagy zárlatos-e.
Ezzel nem tudsz meg mindent róla de azt igen hogy szakadt vagy zárlatos.
Mint ha fognál egy vödröt és teleöntenéd valamennyi vízzel. Kiderülne hogy szivárog-e vagy sem. De az nem derülne ki hány literes.
" Nem véletlenül írtam, hogy multiméterrel nem lehet tranzisztort tesztelni. Nem lehet és pont."
De bizony lehet és az esetek túlnyomó többségében ennyi bőven elég is.
Nem értem a rugózást, 25 éve a pici multimétereken is volt tranzisztorvizsgáló funkció.
Nyilván nem készít görbesereget, de egy bizonyos munkapontban jó viszonyítási alapot ad.
9#
Igenis lehet ellenállásméréssel bipoláris tranzisztort tesztelni. Abba meg hiába kötsz bele, hogy „nagy eséllyel jó volt”, mert ez így igaz. Például volt egy olyan, hogy egy előerősítő munkapontja teljesen rossz volt. Kivettem a „gyanús” tranzisztort, majd lemérten multiméterrel. Jónak mutatkozott, de akkor miért mászott el a munkapont? Azért, mert valamiért a több 100-as béta mindössze 5 körüli értékre csökkent. Vagyis a tranzisztor elvileg jó volt, csak éppen az áramerősítése drasztikusan lecsökkent valamiért. Éppen az ilyesmik miatt a „nagy eséllyel jó volt” helyes megállapítás.
„elszégyellem magamat és visszaadom az oklevelemet”
Na, azért azt az oklevelet nem kell visszaadni, ha répakapálásra kaptad.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!