Milyen szkennert vegyek nagy mennyiségű (többezer) régi (100 éves), szakadékony, kisméretű dokumentum szkennelésére?
ilyesmi?
https://www.youtube.com/watch?v=cmhIJOqepVU
vagy ilyen:
Az arcanumos srácoknak van tapasztalatuk ilyenben! Lehet érdemes lenne megkeresni őket....
"sikágyas lapszkenner fel/le hajtogatása ilyen mennyiségnél strapás,"
Senki nem mondta hogy olyan megoldást válassz, ami neked nem jó.
Én pl. androiddal fotóztam.
Most komolyan, ez lett a bolygó szellemi színvonala, hogy ha sok, akkor strapás? De hát ha sok, akkor az eredmény is sok, tehát az egy lapra számított strapa nem több, mint ha nem több ezer, hanem csak hét oldalat szkennelsz... Gondold végig, segítek a szorzásban-osztásban.
A könyvszkenner kategóriának nézz utána. Bár azoknak a felbontása nem olyan nagy, mint a lapszkennerek jobbikának. De a lapot nem kell lenyomni, szoftveresen javít - a hírek szerint.
Az ilyeneket fényképezni szokták rendes megvilágítással és fényképezővel. Ez a legkíméletesebb az eredeti dokumentummal.
Nem tudom, mennyire értékes az anyag, kérj tanácsot levéltártól vagy könyvtártól, akik foglalkoznak ilyennel, hátha segítőkészek és adnak pár tippet.
"de ki kell venni a tokból"
Ez mit jelent, valami fényes izében van, vagy fele nem látható? Ahogy írja a kolléga, fotózással is remekül (és gyorsan!) meg lehet oldani a feladatot. Állványra kell tenni a gépet, enyhe-közepes teleobjektív állásban, a legegyszerűbb lefelé fordítani a gépet és alatta cserélgetni a papírokat egy fix helyen. Ha ismered a géped geometriai torzítását vagy PS-el később korrigálod, nagyon szép eredményeket lehet elérni. A megvilágítás nem mindig magától értetődő, azt érdemes kikísérletezni, pláne ha van vakud, az rengeteget segít az indirekt megvilágítással.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!