Mely értékű ellenállások kellenek nekem?
Eszközök:
1. Hálózati tápegység DC adapter 12V 500 mA
2. Nagy Ventilátor 12V 2.8W DC (gondolom 0.233A)
3. Kis Ventilátor 12V 0.11A DC
Feladat, hogy a ventilátorokon a közel megfelelő áram folyjon át.
Az áram először a NV-n folyik át, majd a KV.
Párhuzamosan be kell kötnöm - axiális - ellenállást a NV elé, majd NV "után" egy másik ellenállást párhuzamosan.
Elég R = U / I képlet vagy ennél bonyolultabb?
R_1 = 12V / 0.233A = 50Ohm
R_2 = 12V / 0.11A = 110Ohm
V_be ----|---- NV ----|---- KV -|
R_1 R_2 |
V_ki ----|------------|---------|
Képtelenség kihámozni, hogy mi a cél, miközben soros kapcsolást emlegetsz, sorosan kötve ellenállásokat is.
Ha erőltetek valamiféle motorokon átfolyó áram egyenlőségeket, akkor:
Bekötöm a kis motor úgy ahogy van 12 V-ra.
Bekötöm ugyanarra a 12V -os csatlakozópontra a nagy motort is, vele sorban egy ellenállással, amivel beállítom a kis motoron folyó áramot.
De tudni kell, hogy a nagy motor teljesítménye/légszállítása csökken.
Így a tápegység terhelése 2* 0,11A lesz.
Ha a ventilátorok 12 voltosak, akkor csak rákötöd a 12 voltra őket és pontosan a megfelelő áram fog folyni rajtuk.
Vagy nincs vagy én nem értem a problémát.
@1
Egy 5-ös teljesítmény nem tenne jót a KV-on.
@2
Az eszközök sorolása után egy mondatban van a cél/feladat.
Párhuzamos kapcsolást írtam.
Ezt nehéz értelmezni:
"Az áram először a NV-n folyik át, majd a KV."
Ez pontosan azt jelenti, hogy a ventilátorokat párhuzamosan kötöm.
Úgy tudom, hogy sorosan nem rakhatok ellenállást (ebben az esetben), mert akkor a feszültség csökken.
Tehát párhuzamosan kell az ellenállásokat kötni. Nem?
@
A végén kapcsolási rajz valóban rossz. De nem tudom, hogy miért lényeges ha a szövegben egyértelmű, hogy mindent párhuzamosan kötök?.
Érthetetlen, hogy mit akarsz itt az ellenállásokkal. Nem kell semmire.
Ha mégis, fejtsd ki, szerinted miért kellene.
Fontos foglalkozni a kérdésben leírt adapter áramával?
Amit találtam, de sajnos magyarázat nélkül, hogy nem fontos, ameddig az eszközön leírt áram alacsonyabb.
A a teljesítmény képletét nézem, akkor nagyobb teljesítményen fog futni a kis ventilátor, mint amin 'kéne'.
P = U * I
P = 12V * 0.5A = 6W
P_kv = 12V * 0.11A = 1.32W
Fölfele kerekítve 5x-ös teljesítményen futna a KV, ha nem használunk ellenállást.
Jól gondolom ezt?
Ha nagyobb teljesítményen fut, túl melegszik és tönkre megy az eszköz.
Aha. Nem álltál még rá igazán ennek a logikájára és innen a félreértés. De ha foglalkozol vele, majd ráérzel.
Az adapterre kötött motorok a specifikációjukban szereplő áramot fogják felvenni. Se többet se kevesebbet. A kisebb motor is mehet rá akár magában is, akkor is 0,11 ampert fog felvenni.
Annyi a lényeg, hogy az adapter 0,5 ampert képes leadni maximum, ennél többet ne igényeljenek a rákötött fogyasztók.
Jelen esetben összesen 0,343 amper lesz a terhelés(0,233+ 0,11), ami ugye kevesebb, mint az adapter maximuma(0,5A), tehát az el fogja bírni.
Ellenállás legfeljebb akkor kellene, ha némileg csökkentenéd valamelyik venti fordulatszámát.
@7
Köszönöm szépen!
Így már értem is a többség válaszát.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!