Létezik-e olyan transzformátor és működik is ami 1/3
fázisú?
Figyelt kérdés
Pl. A primer tekercse egyfázisú 230V-os, míg a szekunder mondjuk 3*12 voltos, azaz 12V, háromfázisú. Vagy ez csak elméletben működik, mert akkor mi értelme lenne a mechanikus Kandó-félre fázisváltó ám?
Egy transzformátorról volt szó. Több transzformátorral, hogyan változtatod meg a frekvenciát és a fázisszámot?
2021. máj. 19. 16:28
12/22 anonim válasza:
Szerintem a sem-sem az nem azt jelenti, hogy árukapcsolás van. Maradjunk a fázisszám változtatásnál. Bocs, rosszat írtam, eggyel is lehet fázisszámot változtatni.
2021. máj. 19. 16:34
13/22 anonim válasza:
De minek a frekvenciát megváltoztatni? Ahol a hálózat 50 Hz-es, ott a 3 fázis is 50 Hz-es. Csak a 3 fázis el vam tolva egymástól 120 fokra. (Mivel nem hajtásokról van szó, nincs értelme eltérő frekvenciákról beszélni.
2021. máj. 19. 16:37
14/22 anonim válasza:
Ez a kérdés elég értelmetlen. :D Ki akarná megváltoztatni? :D
2021. máj. 19. 17:32
15/22 anonim válasza:
„Bocs, rosszat írtam, eggyel is lehet fázisszámot változtatni.”
Elnézést ebbe hirtelen nem gondoltam bele, igaz, például 3 fázisból elő lehet állítani 6 fázist egyetlen 3/6 fázisú transzformátorral. A kérdés viszont az volt, hogy létezik-e 1/3 fázisú transzformátor? Erre az a válasz, hogy nem.
Csak annyi érhető el, ha a szekunder tekercsen készítenek egy középleágazást, akkor a középleágazáshoz képest a két szélső kivezetésben azonos nagyságú, de ellentétes fázisú feszültség áll elő. Az ilyen transzformátorokat általában egyenirányítók táplálására használják:
15anonim - a "igaz, például 3 fázisból elő lehet állítani 6 fázist egyetlen 3/6 fázisú transzformátorral", mondatod nem jó, finoman szólva. Attól hogy egy 3/6 transzformátoron mindegyik csatlakozási pont potenciálkülönbséggel van a többihez viszonyítva, nem azt jelenti hogy fáziseltolás is van közöttük!
2021. máj. 20. 16:58
17/22 anonim válasza:
16: 180 fokos eltolás is eltolás. 😁
2021. máj. 20. 17:20
18/22 anonim válasza:
És lehet 3/12 transzformáció is, meg 3/2 is.
2021. máj. 20. 19:41
19/22 anonim válasza:
MP41:
"igaz, például 3 fázisból elő lehet állítani 6 fázist egyetlen 3/6 fázisú transzformátorral", mondatod nem jó, finoman szólva. Attól hogy egy 3/6 transzformátoron mindegyik csatlakozási pont potenciálkülönbséggel van a többihez viszonyítva, nem azt jelenti hogy fáziseltolás is van közöttük!”
Az МП41 tranzisztor létezett szürke festéssel és festés nélkül is, de a „barátunkhoz” leginkább a feketére festett illik…
2021. máj. 20. 23:22
20/22 anonim válasza:
Az Elektrotechnika című havi (később) lap archívumában van tehát szó egy fázis-3 fázis átalakítóról, amiben kondéron meg tekrencen (plémagos) kívül nemigen van más, valamikor az elmúlt 110 évben ismertettek ilyent (valamelyik neves külföldi gyártótól, mint voltak ilyenek, hogy BBC, Siemens, AEG, hasonló). Ha valakinek kedve van hozzá, átolvasni az egészet, biztosan megtalálja, a mee.hu kezdőlapról lehet indulni. Ha még egyszer rábukkanok, berakom ide, de egy évet azért nem fogok ráfordítani, hogy bebizonyítsam, nekem van igazam.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!