Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Melyik kapcsolással tudok...

Melyik kapcsolással tudok 4-20ma-ből 0-10V-ot csinálni?

Figyelt kérdés

[link]

nyomásmérő által kiadott 4-20ma ből szeretnék 0-10 v ot csinálni ellenállásal.

a linken vannak, hogy miket rajzoltam fel.

az 1-es az biztos hogy jó. itt az ellenállás, a nyomásmérő után van.

AZT nem tudom, hogy a2-es, vagy a 3-as rajz jó e?

Tudom hogy lehet más módon is, de engem ez érdekelne.

2021. máj. 7. 17:29
 1/4 Szirty ***** válasza:

4-20mA-es jelből szimplán ellenállással nem tudsz 0-10V-os jelet előállítani.

2-10V-os jelet tudsz előállítani 500 Ohm-os soros ellenállással.

Ennek a 3-as kapcsolás felel meg.

A mérőjellel sorba kötött ellenálláson eső feszültséggel áll elő ez a jel.

Szerintem ez is jó neked, de így a mérés nulla pontja 2V-os jel lesz.

Ezt a PLC programjában lehet kezelni.

Ha nem jó így, akkor mérőátalakító elektronika kell.

2021. máj. 7. 17:53
 2/4 Szirty ***** válasza:

Nem tudom hogy a PLC 0-10V-os bemenete és a mérőjel tápfeszültsége mennyire földfüggetlen, de ha nem az akkor az okozhat még problémát. De az elv a fenti.

Ha közös a tápfesz akkor inkább a negatív oldalra kellene tenni az 500 Ohm-ot. Ebben az esetben azonban egyik rajz sem jó. :)

2021. máj. 7. 17:56
 3/4 anonim ***** válasza:
Én egy földfüggetlen 24 voltos táplálást használnék. Lehetőleg állíthatót, hogy pontosan be lehessen állítani a kimeneti feszültséget. Mivel földfüggetlen, nem kell a negatívjának közösnek lennie a PLC bemenetének földjével. Egy alsó tag 249 ohm (0,5%) felső tag 2,15 kohm (1%) osztóval beállítanám a 0-10 voltos bemenet negatívját (ami akár lehet a készülég GND pontja is, mindegy) 2,5 voltra (a földfüggetlen táp negatívjához képest), a 0-10 voltos bemenet, és a földfüggetlen táp negatívja közé tennék 625 ohmot, a bemente és a táp pozitív kimenete közé kerülne a távadó. Az ellenállásaon a 4-20 mA 2,5-12,5V feszültséget ejt, ami a PLC felől nézve 0-10 voltnak látszik.
2021. máj. 8. 13:00
 4/4 anonim ***** válasza:
Direkt a kereskedelemben kapható filléres ellenállások közül választottam, gondolom lehetne egy precizebb osztót kivitelezni 0,1%-os ellenállásokkal, csak nem volt kedvem keresgélni.
2021. máj. 8. 13:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!