Hogy számolom, ki hogy milyen hosszú a vezeték?
Van egy tekercs.
10mm a belső átmérő. (légmagos tekercs)
A drót 1x1mm-es. (tegyük fel, hogy szögletes)
A tekercs magassága 70mm
A vastagsága 120mm
Ez csak egy példa. Nem is igazán az eredmény érdekel, hanem maga a megoldás menete. A képlet, ahova behelyettesíthetem az adott adatokat.
Minden menet kerülete 2*r*PI, ahol R-nek a közepes tekercsvvastagságot venném.
Aztán ezt megszoroznám a menetek számával. Azt meg bogarászd már ki, hogy hány ilyen menet fér el a te teoretikus tekercseden!!!
Nem kell kibogarászni, régen volt rá képletem, de tudom, hogy nem csak 1-2 szorzás hanem elég macerás. Sajnos a költözékor elveszett a képlet.
A kerülete 4!
Valószínűleg térfogat egyenlőséggel közelítik meg.
(D-d)^2*pi/4*h=K*l
D-tekercs külső átmérője
d-tekercs belső átmérője
K-vezeték keresztmetszete
l-vezeték hossza
A tekercsek között maradó levegő miatt pár %-ot eltér a valóságtól. Biztos létezik rá egy heurisztikus képet valahol, de ettől tudományosabb megközelítésre szerintem nincs szükség.
Nem értem..
Tekercs magassága? Az függőleges dimenzió. Ha hossza, mindegy hogy áll, de az egyértelmű.
És akkor még ott van vastagsága, az mi?
Egy tekercsnek van átmérője (külső, középső vagy belső) de nevezzük meg.
Van huzal átmérő
Van menetszám
És van tekercshossz, mert nem mindig fekszenek össze a menetek.
Ezek meghatározzák bárki számára tekercset, pontosan utánépíthető.
3.
Köszi, lehet, hogy ez jó lesz, na de mi a "h"?
:)
4.
Látom nem érted. Nem baj én is van amit nem értek. Ezért is írok ki kérdéseket.
Na de te most válaszoló vagy? Ha nem érted mire válaszolsz? Én minek? Mert ez inkább kötekedés volt mint válasz!
"Mert ez inkább kötekedés volt mint válasz!"
Nem..
Az általad megadott adatokból nem számolható ki.
Az általam kérdezett 4 adatból meg tudom Neked adni a választ.
Ezért kérdeztem vissza, kérve az egyértelmű adatokat.
Egy sorban elhelyezhető menetek száma: n=sz/dh
sz: tekercselési tér szélessége
dh huzal átmérője a zománcszigeteléssel együtt
Sorok száma: s=m/dh
m: a tekercselési tér magassága=(D–d)/2
D: tekercs külső átmérője
d: tekercs belső átmérője
A teljes tekercs menetszáma az egy sorban elhelyezhető menetek száma szorozva a sorok számával: N=n·s
A tekercs közepes átmérője: dk=(D+d)/2
A huzal hossza: l=N·dk·π
Ez csak elvileg igaz, szélességi és magassági irányban is figyelembe kell venni valamekkora kitöltési tényezőt, ezenkívül, ha a sorok közé szigetelőpapír is kerül az tovább csökkenti a kitöltési tényezőt.
Más módon is lehet számolni, kiszámolod a tekercselési tér területét és meghatározod abban mennyi menet fér el az adott huzalból. Itt is figyelembe kell venni a kitöltési tényezőket és azt, hogy, ha kör keresztmetszetű huzalból áll a tekercs, akkor már eleve nem lehet teljesen kihasználni a rendelkezésre álló tekercselési területet, csak annak π/4≈0,785 szörösét.
Vortrex:
Köszönöm!
A jó választ nem vortex, hanem 8-as adta meg.
Mit köszönsz vortexnek? Minek a térfogattal bonyolítani. Egy tekercsnek van szélessége és magassága. Ez egy területet ad, amelyben az adott átmérőjű huzalból N menetszám helyezhető el. Aztán a menetszámból és a közepes menethosszból számítható a huzal hossza.
„A tekercsek között maradó levegő miatt pár %-ot eltér a valóságtól.”
Mi az, hogy a tekercsek között maradó levegő? Ennek semmi értelme. Az egyes menetek a feltekercseléskor nem helyezhetők teljesen sorosan egymás mellé, ugyanez igaz magassági irányban is. Az a pár % jóval több szokott lenni a valóságban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!