Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Mért nem tapad le az abs...

Mért nem tapad le az abs filament a 3d nyomtató tárgyasztalára?

Figyelt kérdés

Az abs filament mindig felválik, mikor a 3-4. rétegnél jár.

Olvasgattam utána, kipróbáltam a stiftes ragasztót, a hajlakkot is, de csak azt értem el vele hogy nem a 3-4. rétegnél válik fel, hanem a 9-10.-nél.

2021. márc. 20. 18:31
 1/9 anonim ***** válasza:
81%
Hogy nyomtatod? ABS-hez asztalfűtés, és teljesen zárt munkatér kell.
2021. márc. 20. 19:01
 2/9 A kérdező kommentje:

240 fok, az asztal 80 fok.

Zárt tér nincs.

Ender 3 v2 a nyomtató

2021. márc. 20. 19:10
 3/9 anonim ***** válasza:

Akkor amíg nem tudod burkolni, addig nem kisérleteznék vele, mert tudtommal az ABS-t csak zárt nyomtatóval lehet használni, annyira kényes a külső hőmérsékletre.

Itt is mutatja a csaj, hogy be kell zárni a munkateret.

https://www.youtube.com/watch?v=tC_z6jznFPY

vagy itt:

https://www.youtube.com/watch?v=85kuZFygFV0

2021. márc. 20. 19:23
 4/9 anonim ***** válasza:
Ender 3 nem tud ABS-t nyomtatni. Zárt munkatér kell hozzá, mert az ABS a nagyobb hőmérséklet-különbségek hatására zsugorodni kezd. Ha le is tapadna, a magasabb rétegek mentén szét fog válni, akkora feszültség lesz az anyagban a gyors lehűlés miatt. 60-70 fokos munkatér kell hozzá, hogy ne így viselkedjen.
2021. márc. 21. 10:08
 5/9 A kérdező kommentje:
Ha körbekerítem, az működhet? Nem fog ártani a nagy hőmérséklet a nyomtató alkatrészeinek? A motor így is nagyon meleg működés közben.
2021. márc. 21. 11:18
 6/9 anonim ***** válasza:
Burkolás megoldhatja a problémát. Minél kisebb levegő térfogatot kellene bezárnod, és lehetőleg úgy, hogy a motorok ne legyenek benne. Kb 60 fokig tudják elviselni tartósan a magas hőmérsékletet, felette hosszú távon károsodhatnak a forgórész mágnesei, az pedig nyomatékvesztéshez vezethet. A motoráramot érdemes csökkenteni, ha túl forrók a motorok, egészen addig amíg nem okoz érdemi nyomatékvesztést.
2021. márc. 21. 20:22
 7/9 A kérdező kommentje:
A motorok áramellátását hogyan tudom csökkenteni? Illetve ez az eljárás nem eredményez garanciavesztést?
2021. márc. 21. 23:52
 8/9 anonim ***** válasza:

Ha azért érdekel a garancia, mert itthon vetted a gépet, akkor sajnos van egy rossz hírem, feleslegesen fizettél érte többet. Hobbinyomtatóról van szó, bármilyen hibáját, sérülését egyszerűbb házilag orvosolni (ha értesz hozzá), mint a kereskedőn keresztül érvényesíteni a garanciát. A 3Dee Store és a Farkas 3D Studio kivételével úgy tudom, nincs olyan hazai forgalmazó, amelyik szervizelni is tudja a gépeket, az alza pl csak cseregaranciát vállal, azaz az egész gépet kompletten újra cserélik.

A motorok áramát alaplaponként eltérő módon kell szabályozni, van olyan verzió amiben multiméterre van szükség a pontos beállításhoz, illetve van olyan is, ahol menüből elérhető az opció. Hogy a te nyomtatódnál pontosan melyik lehetőség a működőképes, azt látatlanban nem tudom megmondani.

2021. márc. 22. 09:46
 9/9 anonim válasza:

Igazából ABS-t simán lehet nyitott terű nyomtatóval is nyomtatni, zárt kis térben is. Persze ekkor sem árt odafigyelni, hogy ne legyen légmozgás, mert akkor is hőtágulni fog és felszakítja magát a tárgy. (az alap, hogy ha van külső filament hűtés a nyomtatón, akkor az nehogy menjen) A másik nagyon fontos ABS-nél, hogy az asztal ne 80 °C-os legyen, hanem legalább 110 °C vagy ha tudja a cucc, akkor 120 °C vagy afeletti sem baj!

Én egy ezeréves Prusa I3 klónnal szoktam ilyet nyomtatni (115 °C az asztal, előtte hajlakk) és nem sok selejtem van, csak az elején volt.

2022. júl. 1. 12:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!