Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Tölthetek egy nagyobb 12V-os...

OOGaborOo kérdése:

Tölthetek egy nagyobb 12V-os akksiról egy kisebb 12V-os akksit töltésvezérlés nélkül?

Figyelt kérdés
Az autóban szeretném tölteni a fiam kis elektromos autóját a csomagtartóban szivargyújtóról. Szükség van töltésvezérlőre?

2021. márc. 8. 16:03
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
12 V-ról közvetlenül 12 V-os akkumulátor nem tölthető, ahhoz valamivel nagyobb feszültség szükséges.
2021. márc. 8. 19:08
 2/10 A kérdező kommentje:
Igen, tudom, csak menet közben lenne töltve, amikor a generátor 14,4V-al táplálja a rendszert. Az érdekelne, hogy az áramfelvétel szabályzódik-e magától a kis akkumulátor felé, mert ugye minél jobban töltve van, annál kisebb áram szükséges a töltéséhez, vagy szükséges szabályzás, amit a mostani töltőkben elektronika, régebbiekben egy sorba kötött izzó végzett el.
2021. márc. 8. 20:19
 3/10 anonim ***** válasza:
43%
Vegyél már random 5000Ft-os fulldigitális töltőt lidlben vagy valahol b+, nem igaz, hogy ennyire szeretsz akksit robbantgatni a kocsidban!
2021. márc. 8. 21:14
 4/10 A kérdező kommentje:
Képzeld, van hozzá töltő, csak a tököm se cipeli fel a másodikra, lent meg nincs konnektor. Ki meg nem szedegetem belőle az akksit. Ha nem tudsz értelmes választ adni, inkább ne válaszolj, nem véletlenül akarom ott tölteni, ahol.
2021. márc. 9. 12:30
 5/10 anonim ***** válasza:

Nincs ilyen, mert nem jó ötlet akksiról akksit tölteni. Ezért lehet az, hogy nem találtál egyet sem, amikor rákerestél. Szívesen.

Direktbe kötve is az autóba való kapacitástartományban mozgó akku szintentartására lenne jó a fesz. szabályzó után kötve is, ami még mindig nem két akksira kötendő. Szivargyújtón szabályzatlanul lesz ott az, amit a generátor előállít. Ha létezne hozzá töltő, akkor is problémás lehet a gázfejlődés akkora zárt térben. Bőven egyszerűbb levadászni egy konnektort, vagy mégiscsak cipelni legalább az akksit kemény két emeletnyit. Ez a "nem fogom felcipelni" kb olyan, hogy jó, akkor minek veszegetsz olyasmit, aminek a használata macerás a jelenlegi putriban? Költözni is lehet, tudod... Na kábé ennyire értelmes ez az egész elgondolásod, miután rájöttél, hogy agy nélkül bevásároltad magadnak meg a kölyöknek azt a baromságot. Majd keress rá, mennyire jót tesz a gyerek mozgásfejlődésének a kisautózás, legalábbis ha elkezd netán érdekelni!

2021. márc. 9. 14:24
 6/10 A kérdező kommentje:
Jó, hogy ilyen okos vagy messziről. 1.semmi baja nem lesz attól, ha hetente 1x 1órát megy ezzel a járgánnyal.a 2. vagy szét kell szednem, és kivenni az akksit, vagy fel kell vinnem az egész kisautót. 3. én egy dc-dc szabályzó kapcsolást szerettem volna találni ehhez, ha azt írják kommentben, hogy szükséges hozzá, ami tájékoztatlak, hogy az okoskodásod nélkül is létezik, csak nem tudta, h kell-e. Villamos kérdést tettem fel, nem az idióta körítésedre meg kötözködésedre vagyok kíváncsi.Nyilván tisztában voltam vele, hogy macerás lesz a töltése, és egyszerűen megoldanám egy inverterrel és az eredeti töltőjével, de én egy jobb hatásfokú kapcsolással helyettesíteném. Ha nem értesz hozzá, válaszolj olyan kérdésekre, amiben képben vagy. Szakmailag egy betűt nem tettél hozzá egyelőre, amit leírtál, és is tudtam. Annyit nem tudtam összesen, hogy leszabályzódik-e az akksi árama a töltés előrehaladtával, ha nem, akkor keresek hozzá egy kapcsolást. Ez volt a lényeg, nem az, hogy millyen házban lakom, miért és mit veszek a gyerekemnek, stb. Képzeld van egy műhelyem is.. Sőt, tudok nyákot maratni, megépíteni a kapcsolást, megoldani a problémát. Téged marha sokan utálhatnak az életben, ha már egy villamos kérdést is így körbekerítesz baromságokkal...
2021. márc. 9. 15:13
 7/10 anonim ***** válasza:
Oké, sok sikert az önálló problémamegoldáshoz!
2021. márc. 9. 15:15
 8/10 A kérdező kommentje:
Kössz! Nem te segítettél rajtam az már biztos.
2021. márc. 9. 15:25
 9/10 anonim ***** válasza:

nem az 5-7 vagyok!

Az a gond ezzel hogy akár a dcdc konverter akár az inverter/töltő kombót nézzük sok a veszteség!

Az autóban lévő akkut szerintem megszívná annyira, hogy reggel nem tudnád vele elindítani a kocsit.

Ráadásul az autóakksik indítóakksik, nem szeretik ha nagyon lemerítik őket. Sokkal hamarabb kellene cserélni mint ha normálisan csak indításra használnád.

Ráadásul a kocsiban egy összeberhelt üzemelő rendszer működne ami tűzveszélyes. Főleg úgy, hogy a kisjárgány akkumulátorából felszabaduló gázok nem tudnak távozni az utastérből, csomagtartóból megfelelő szellőzés híjján.

Hova kötnéd az invertert/konverter? közetlenül az akkura? akkor ha valami eldurran már gyújtja is ki a legközelebbi éghető alkatrészt...

Ha távolabbra kötöd - szivargyújtóra - akkor meg gyújtást kell adni ami tuti leszívja az akksit teljesen.

szóval több sebből vérzik ez az elképzelés.

"leszabályzódik-e az akksi árama a töltés előrehaladtával"

nem ha nem használsz töktésvezérlőt akkor nincs ami szabályozza! ne köss össze direkzben kér akksit ha csak nem akarsz valamit felgyújtani!

"Képzeld van egy műhelyem is"

ott nincs 230V?

2021. márc. 9. 15:39
 10/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm az utolsó hozzászólónak a választ. Egy lakótelepen lakunk, a műhely a szülői házban van. A járgány a csomagtartóban van, ott van egy szivargyújtó aljzat gyárilag (Ford Focus) Mindennaposan használva van az autó elég sokat, ezért csak menet közben lenne töltve, felügyelet alatt. Pár amperórás kis deep cycle akksi van a kisautóban, ami teljesen zárt. Ebből is távozik hidrogéngáz töltéskor? Azt tudom, hogy egyszer a full lemerült robogó (zselés) akksimat akartam 1 percig sima töltőre rakni, mert az okos töltő(amivel lehet zseléset tölteni) csak 6V-osnak érzékelte, mert annyira lemerült, és megfeledkeztem róla, mert közben más dolgom is volt. Az akksi labdává fújódott, de még egy évet kibírt a motorban. Elektrotechnikus a szakmám, de amikor én még tanultam (kb.15 éve) nem volt ennyiféle akksi. A kiskocsi gyári töltőjét (kínai szar az egész amúgy) lecseréltem egy direkt kis akksikhoz (robogó, stb.) való töltőre. Alapból az volt ráírva, h 12V 500mA, de a multiméter a 20V-os méréshatárban kiakadt.. Szétszedtem, egy rosszul tekert trafó, meg egy graetz híd volt benne, és a kisautóban sincs töltésvezérlő.. Még ha jó lett vna a trafó, még elméletben sem lenne alkalmas az autó töltésére.
2021. márc. 9. 20:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!