Ebből lehet baj, túl lehet terhelni egy AA/AAA elemtöltőt?
Van egy ilyen töltőm de az a baj hogy egyszerre csak két elemet lehet vele tölteni. Ezért arra gondoltam csinálnék egy olyan keretet amibe akár 3-6 elemet bele lehet tenni és ennek a + - végeit ráforrasztanám a töltő +- érintkezőire. Csak kettőt tud tölteni egyszerre és a töltés végeztével kikapcsol. Van olyan töltőm is ami 4-et tölt de az nem kapcsol le magától ha feltöltött és majdnem egy napig tart még feltölti az elemeket. Ezért elég macerás hogy mikor dugjam be hogy másnap időben letudjam venni. Ha időkapcsolóra teszem azsem tökéletes megoldás mert az meg 24 órás és pl egy 22 órás töltés végeztével 2 óra mulva ujra elkezd tölteni.
Azért tettem fel a kérdést mielőtt megcsinálnám, mert nem tudom hogy nem-e tenne kárt a töltőben az ha egyszerre dupla annyi elemet töltene, vagy csak dupla annyi idő kellene neki.
Elemet nem lehet tölteni.
Az akkukat igen.
A töltő egy bizonyos akku kapacitásra van méretezve. Ha 2x, 3x, annyi akkut raksz rá, nem biztos hogy kibírja, ha nem lesz baja, akkor sem biztos hogy helyesen fog működni, stb.
Játszhatsz vele ha akarsz, majd írd meg hogy kinyírtad-e, vagy a lakás égett le miatta, vagy egyéb hasonlók.
Az sem biztos, hogy a töltendő akkuk azonos mértékig vannak lemerítve, azonos a belső ellenállásuk, egyáltalán, semmi nem azonos. Mitől vagy biztos benne, hogy ugyanannyi áram fog folyni mindegyik akkuba? Felejtsd el, hülye ötlet. Ha különbözőm belső ellenállású akkuk kerülnek össze, akkor az egyik, a jobb állapotú felé fog folyni az áram nagy része, akár háromnegyede is, a másikba csak a maradék. Az első a töltés vége felé produkálni fogja a deltaV jelenséget, amitől a töltő lekapcsol, ekkor az amúgy még fel nem töltődött másik akku elkezdi szívni a feltöltöttet. Ha nem kettő, hanem három akkut teszel rá, akkor ez a jelenség még inkább várható.
Arról ne beszéljünk, hogy normális töltőkben van hőérzékelő, ha melegszik az akku, megszakítja a töltést. Itt, mivel az akku a töltőn kívül van, egy rossz akkut simán fel is fog neked robbantani.
Fillérszexuálás helyett vegyél egy normális négyes töltőt.
Most szabadultam meg tőle. Egy ideig jó volt, de aztán kezdte az akkukat túltöltögetni, nem kapcsolt le a töltés végén, csak a hőérzékelő miatt kapcsolt ki-be a töltés, 800 mAh cellába képes volt egy éjszaka alatt 2500 mAh-t belenyomni. Amint az akkuk egy kicsit rosszabb állapotúak az újkori állapotnál, nem tudott velük mit kezdeni, főleg a kapacitásmérés vált megbízhatatlanná.
Így vettem egy másikat, kb. azonos árban, ami már Li-Ion akkut is tud tölteni. Opus BT-C3100 v2.2. Ennek már csatornánként van hőérzékelője, nem két akkufészkenként egy, mint az IPC-nek. Egy rakás, az IPC által már rossznak minősített akkut hozott vissza az életbe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!