Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Lecserélhetek egy 240v 10A-os...

Lecserélhetek egy 240v 10A-os biztosítékot rézhuzalra?

Figyelt kérdés

AWG12 2mm átmérő, 0,00557 Ohm ellenállás, 9,42A.

Elvileg valamivel kevesebbet bír, de kivitelezhető gyakorlatban?

2021. jan. 1. 10:10
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Nem jó ötlet,tűz is lehet belőle. Vegyél biztosítékot.
2021. jan. 1. 10:20
 2/10 A kérdező kommentje:

De a különbség csak annyi, hogy az egyik pont 10A-t bír és kevesebb hőt termel míg elpattan, a másik kicsit kevesebbet és míg elpattan, több hőt termel?

Mert valójában, akkor lehet teszt üzemmódban nyitott állapotban terhelem a gépet amíg kiderül mit csinál. Ellenorzott körülmények mellett... Mit gondol? Lehetséges?

2021. jan. 1. 10:25
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Nekem mindegy, de 50 forint egy biztosíték, megér egy lakástüzet?

Nem véletlen van üvegbúrában az olvadószál, ha elég nem szabadul ki belőle szikra stb..

Gondold át.

2021. jan. 1. 10:32
 4/10 A kérdező kommentje:
Amúgy jogos, de furcsa, hogy a józan ész ezt sugallja, de nyákba forrasztott biztosíték volt az indukciós főzőlapban, elcsattant, majd feketére színezett a nyákon mindent maga körül... :( Csak arra gondoltam, hogy nyitott ház mellett apránként emelve a teljesítményt, teszt alá vetném, mérve kontakt mentes hőmérővel a rézhuzal hőjét. De, persze, a legjobb az ha ki van cserélve. Ki fogom, csak most nincs bolt. Várok vele, kicserélem természetesen, csak az elvre voltam kíváncsi, működne-e...
2021. jan. 1. 10:41
 5/10 anonim ***** válasza:
Elvben működne, de azt nem tudom hogy milyen gyorsan "oldana" a vezeték. Jól döntöttél higy vársz. Buék.
2021. jan. 1. 11:04
 6/10 anonim ***** válasza:

Az AWG12-es vezeték magyarul 3.3 mm2. Maga a réz anyaga kb 40Ampert bír el, ott olvad szét, 10 amperes kismegszakító helyett betenni egy ilyet több, mint felelőtlenség.

De ha nagyon érdekel a dolog, az MSZ EN 60998-1 szabvány tartalmazza, hogy a vezetékeket mekkora árammal kell terhelni a melegedés mérésekor, amivel a melegedés mértéke nem haladhatja meg az előírtat, tehát még üzembiztosan üzemel a kábel. Nincs előttem a táblázat, de 10 Amper árammal az 1mm2 körüli vezetéket tesztelik, a tied ennél jóval vastagabb.

2021. jan. 1. 11:11
 7/10 anonim ***** válasza:
Ne felejtsd el, hogy a biztosítékban nem csak egy sima szál van többnyira. Lehet hogy spirális, enyhén előfeszítve, hogy mindenképpen szakadjon, mert lehet hogy egy sima rézszál még meggypiros állapotban sem szakada el, ellenben igen erősen fűtené a környezetét.
2021. jan. 1. 12:54
 8/10 Szirty ***** válasza:

"De a különbség csak annyi, hogy az egyik pont 10A-t bír"

Nagyon nem annyi a különbség! Ez patkolás.

A vezetékek terhelhetőségét úgy méretezik hogy a melegedés ne haladjon meg egy akkora mértéket amekkora károsítja a szigetelést rajta (különböző szerelési körülményekre külön megadva a terhelhetőséget).

Ebből következik, hogy ha egy vezetéknek 9A áramot adnak meg terhelhetőségként az nem jelenti azt hogy 9.5A hatására elolvad.

Az olvadóbiztosítékoknak (és a vezeték védő megszakítóknak is) van kioldási karakterisztikája ami igen lényeges.

Persze egy darab 2mm vastag rézdrótnak is van ilyen, de az köszönő viszonyban sincs egy 10A-es biztosítékéval.

Zárlati szilárdság meg szóba se került...

2021. jan. 1. 14:56
 9/10 A kérdező kommentje:
Az igen! Sokkal okosabb lettem, köszönöm a válaszokat! :)
2021. jan. 4. 01:11
 10/10 anonim ***** válasza:

"az MSZ EN 60998-1 szabvány tartalmazza"

Az a csatlakozóelemekről szól...

2021. jan. 4. 23:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!