Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Valaki el tudná magyarázni...

Valaki el tudná magyarázni oprendszereknél pár mondatban, hogy mik azok a megszakítások?

Figyelt kérdés
Tanulnom kellene egy vizsgára, de neten nagyon hosszadalmas válaszokat találtam csak, tisztában vagyok alapszinten a fogalmakkal, de lényegre törően nem tudnám leírni, és ebben kérném valaki segítségét

2020. dec. 28. 01:53
 1/5 anonim ***** válasza:
2020. dec. 28. 02:06
 2/5 anonim ***** válasza:
A processzor külső jel hatására abbahagyja az aktuális kód futtatását és átadja a vezérlést a megszakítás által kért helyre. Praktikusan abbahagyja az aktuális függvény végrehajtását és meghív egy újat, ami ha végzett, jellemzően visszaadja a vezérlést a megszakított függvénynek.
2020. dec. 28. 08:07
 3/5 A kérdező kommentje:

#2: Köszönöm, ez így tényleg a lehető legjobban felvázolja :)

Nem tudom abba merjek-e belemenni vizsgán amiről nem tudok sokat (polling, interrupt vektor, stb.)

Az igazság az, hogy ezeket nem vettük részletesen, de nem "merek" úgy odaállni vizsgázni hogy ne olvassak róluk legalább egyszer

2020. dec. 28. 09:25
 4/5 anonim ***** válasza:

Egy példa:

Lenyomsz egy gombot, interrupt esetén az oprendszer kap egy megszakítást, és abbahagyja azt, amin épp dolgozik (ha a gomb hatására lefuttatandó folyamatnak nagyobb a priorítása, mint az éppen futó folyamatnak) és végrehajtja azt a feladatot, amit te a gomb lenyomására elvársz tőle.

De ez történhet másképpen is. Pollingoláskor nincs megszakítás, hanem az oprendszer bizonyos időközönként (mondjuk ezred másodpercenként) kérdezgeti a billentyűdet, hogy lenyomtak valakit? És a billentyű válaszban ezred másodpercenként visszaszól, hogy nem vagy igen és ha igen, akkor melyik gombot nyomták le.

2020. dec. 28. 11:40
 5/5 anonim ***** válasza:
+Mikor én vizsgáztam, voltak számolós feladatok is ezzel, amiben ki kellett számolni, hogy az interrupt vagy a polling erőforrásigényesebb. Nyílván ha nagyon gyakran következik be egy folyamat, akkor általában a sok kis költségü pollinggal jobban jársz. Ha viszont ritkán következik be egy folyamat (mondjuk óránként), akkor felesleges ezred másodpercenként kérdezgetni, helyette egy nagyobb költségű interrupt célszerűbb megoldás.
2020. dec. 28. 11:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!