Hosszabbító: több hosszabbítót szabad-e egymásba dugva használni vagy kizárólag egy darab biztonságos?
Szabad.
Nem nulla az ellenállása, tehát van rajta valamekkora feszültségesés, de ez általában nem számottevő.
Azért kérdezem mert épp az előbb láttam a tv-ben hogy egy fickó a 2 egymásba csatlakoztatott hosszabbítóra azt mondta hogy "ez nem fogyaszt így több áramot"?
Én még ilyenről sosem hallottam.
/viszont a tv-ben ff volt én meg nő... tehát lehet hogy nem értek hozzá/
nekem az albiban 1 konnektor volt a szobában...
telefon, tablet, tv, számítógép, lámpa, modem, router, PS, akvárium lámpa, szűrő, fűtő..... stb.
szerinted hogy oldottam meg? :D
10 évig működött így.
csak arra figyeljt, hogy jól el legyenek rejtve a drótok, mert xhar érzés amikor lerántod a tv-t mert beleakadtál a hosszabbítóba!
Hivatalosan tűzveszélyes, ezért nem szabad egymásba dugni.
Ha mondjuk egymásba dugsz egy pár olyan hosszabbítót, amelyek max 10A-t bírnak el, ám az összes áramfelvétel több lesz ennél, mert annyi mindent működtetsz róla egyszerre, akkor túlmelegedhet az, ami a konnektorba van dugva (hiszen azon keresztül folyik az összes áram). Tehát tűzveszélyes.
Ha csak azért dugsz össze kettőt, mert két 3 méteres hosszabbítód van, de neked 5m kellene, akkor nincs probléma.
Ha csak kis fogyasztód vannak, amit #3 is felsorolt, akkor nem hiszem, hogy baj lenne belőle, de ha a egyszerre mennek a kis bigyuszok, plusz a porszívó és a mosógép is innen kap áramot vagy egy elektromos radiátor is ide van dugva, pláne ha ezek egyszerre működnek, abból már lehet komolyabb baj.
Ha nem lesz rajta nagy fogyasztó, akkor nem gond.
Pl. a fél lakás, sütő, mikró, kávéfőző, vízforraló, bojler, mosógép, elektromos fűtés, és egyebek.
De általában a szobai cuccokkal megbirkózik, mint tv, laptop, mobiltöltő, állólámpa, 12 darab karácsonyi égősor.
A világ tele van egymásba dugott hosszabbítókkal. Gyakorlatilag minden irodában, ahol nem célbútor van, csak szép bútor, ott mindig vesznek egyet, ha lesz egy új készülék. :D
Szerintem nem csak a túlterhelhetőség az, ami veszélyes, hanem a megsokszorozott (kis túlzással) érintkezési szám is. Minden érintkezés egy potenciális hibalehetőség. De erre szoktak az olyan válaszok jönni, hogy ó, hát a nagymamámnál is van négy egymás után ötven éve, és még dohányoznak is, de semmi bajuk, amely válaszok csak a válaszadó szellemi képességeit rangsorolják be. :D Mert a rizikó nem abban van, ami nem történt meg, hanem ami megtörténhet.
Igazad van, minden egymásba dugott hosszabbító egy-egy érintkezési pont, annyi plusz hibalehetőség. Ha lehet, jobb ezt elkerülni. A hosszabbítókra rá van írva maximálisan mekkora árammal terhelhetők, általában összesen 10-16 A. Például, ha négy csatlakozási lehetőség van a hosszabbítón, akkor ha az egyiket 10 A-rel, a másikat 6 A-rel terhelik, akkor a maradék kettő már egyáltalán nem terhelhető. Mert a hosszabbító kábele, a végén levő villásdugó és a konnektor, amihez csatlakoztatva van akkor már túl lenne terhelve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!