Mit jelent a talppont és a talpponti melegedés a villámvédelemben?
A talpponti melegedésből származó sérülések a villámvédelmi rendszer mindazon elemein
megfigyelhetők, amelyeken kisülés alakulhat ki, pl. felfogó rendszerek, szikraközök stb.
A talppontban megolvadás és anyagfogyás léphet fel. A valóságban a kisülés
talppontjában a kisülésből származó nagymértékű hőenergia-bevitel történik, és a nagy
áramsűrűségek miatt nagy az ohmos melegedés is. A hőenergia legnagyobb része a fém
felszínén, vagy ahhoz nagyon közel keletkezik. A talppont közvetlen közelében több
hőenergia keletkezik, mint amennyit a fém el tud vezetni, ez egyrészt sugárzás révén
távozik, másrészt megolvasztja és elpárologtatja a fémet. A jelenség mértéke az áram
csúcsértékétől és időtartamától függ.
Ezekből bevallom nem sokat értek. 1-es szerintem bemásolni én is be tudok ilyen írásokat. Sorry.
Léci mondjátok úgy el nagyon egyszerűen.
Mi a talppont? Minek a talppontja? És miért melegedik?
Odáig értem hogy belecsap a villám a felfogórúdba a háztetőn.
A felfogórúdnak a legalsó pontja a talppont? Miért lesz rajta feszültségesés? Nem amikor a fesz. emelkedik akkor járna hőhatással melegedéssel?
Én nem tudom, mit lehet azon nem érteni, hogy: "Hétköznapokban azt mondják, ahová becsap a villám"
AZ A TALPPONT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!