Milyen könyvekből tanulnak a villanyszerelők?
Tudnátok-e jó könyveket ajánlani,akik érdeklődnek a téma iránt?
Az alapoktól kezdve persze.
A kulcsszavak alapján találhatóak neten, antikváriumban, boltokban.
Villamosságtan (Ipari Szakkönyvtáras könyv a Vigh-Gárdonyi: Villamosságtan)
Villamos gépek (Ipari Szakkönyvtáras a Deák Molnár: Villamos gépek kezelése, de azért a technika motorok működtetésében is sokat fejlődött)
Villamos készülékek
Villamos művek
Villamos műszerek és mérések (Ipari Szakkönyvtáras a Magyari: Erősáramú villamos mérések, de a digitális technika miatt messze nem elég ez)
Vezérléstechnika és automatika
Villanyszerelő szakmai ismeretek (a régi Ipari Szakkönyvtáros könyvek mindegyikében van valami, ami ma is értékes, már csak azért is, mert meglévő régi berendezésekkel találkozni:
Czelecz: Erősáramú berendezések szerelése
Fodor: Épületek villanyszerelése
Géczi: Villanyszerelési ismeretek
Hámory: Villanyszerelés
Sipos: A villanyszerelés alapműveletei
újabbak, de nem a régiek helyett, hanem mellé:
Dési: Épületvillamosság
Dienes-Kliment: Villanyszerelő szakmai Ismeretek 1-3.
Kővári Andrásnak legalább 4 könyve a 2010-es évtizedből az OKJ, stb felkészítéshez
Szabványok (tankönyv alapon a legjobb az érintésvédelmi és az EBF felülvizsgálói tanfolyam könyvei, megvehetőek a mee.hu oldalon, esetleg ide értve még a villámvédelmi felülvizsgálóit is.
"azt meg, ha jól emlékszem, még betanított-kioktatottként is végezheti."
MSZ 1585:2012 szerint i III. csoport valóban olyan feladatra kaphat írásban dokumentált kioktatást, amely védővezetőt nem érint. Pl. ez alapján már a dugaljcsere nem jöhet szóba.
Nagyon szépen köszönöm a segítő válaszaitokat,egyszerűen csak érdekel a téma,és szeretem olvasgatni az ilyen irodalmakat,azért kértem ilyen segítséget.
Mostani oktatásban melyik könyv a fő vezérfonal?
"Mostani oktatásban melyik könyv a fő vezérfonal?"
Egészen fura dolgokat hallani, de elsősorban azért a modern könyveket kellene alkalmazni az oktatásban, az meg kettő van, a Dienes-Kliment 2007-ből, meg a Malmos-Orlay-Tagyi 2021-ből (utóbbi sajnos kimaradt a listámból).
A többi az inkább 30-50 éves, mint 20. Mint írtam, a régiekben is van hasznos információ, de azért nem azoknak kéne lenni az alapnak.
"MSZ 1585:2012 szerint i III. csoport valóban"
Nekem nem volt szükségem megerősítésre. Egyébként 2016-os az érvényes szabvány, bár ennek a témának a szövegezése nem változott.
Legyen.
MSZ 1585:2016 Villamos berendezések üzemeltetése (EN 50110-1:2013 és nemzeti kiegészítései)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!