Egy vátóáramhoz készített kapcsolónak ha 125V, 4A a névleges terhelhetősége, akkor egyenárammal hány amperig használható?
Ugyanakkora feszültségen sokkal kisebb áram kapcsolására alkalmas.
Pl. egy Omron G2RL relé érintkezője rezisztív terhelés esetén AC: 250V 12A, DC: 24V 12A.
Induktív terheléssel rosszabb a helyzet.
Tényleg, csakugyan. 12A sokkal kisebb, mint 12A.
Ugyanakkora áramot képes kapcsolni, csak jóval kisebb feszültség mellett, mert egyenáramnál nem alszik ki magától az ív. Nem az áram kisebb, hanem a feszültség.
Igen. Erre próbáltam felhívni a figyelmet.
Jó reggelt kívánok!
Ne arcoskodj Szirty:
Ezt írtad szó szerint:
"Ugyanakkora feszültségen sokkal kisebb áram kapcsolására alkalmas.
Pl. egy Omron G2RL relé érintkezője rezisztív terhelés esetén AC: 250V 12A, DC: 24V 12A."
Leírtad, hogy ugyanakkora feszültségen sokkal kisebb áramot tud kapcsolni, majd lemásolod, ami a relére van írva, ami szerint AC és DC is 12A, csak a feszültség kevesebb DC esetén.
Jó reggelt kívánok, te nem erre utaltál, hanem pont az ellenkezőjére.
Legalább akkor ne hazudozz össze-vissza, ha nyilvánvaló bizopnyítékok vannak pár sorral feljebb.
Igaza van Szervizmérnök úrnak, te csak egy semmihez sem értő főállású troll vagy.
"Ugyanakkora feszültségen sokkal kisebb áram kapcsolására alkalmas"
"Ugyanakkora áramot képes kapcsolni, csak jóval kisebb feszültség mellett"
Azért átlagos szövegértési képességekkel sem kellene itt ellentmondást felfedezni.
Én értem, amit Szirty írt a #2-ben.
Az első mondata a nagy igazság. A második meg bárkinek, aki ért villanyul egy picit, igazolja. Hiszen meg sincs adva ugyanakkora feszültségen áram, azaz gyakorlatilag ahol AC-n 250 V-ra jó, DC-n alkalmatlan terhelés megszakítására.
"...ami szerint AC és DC is 12A, csak a feszültség kevesebb DC esetén."
Arcoskodást nem említve véleményem szerint ha 12A AC és DC esetén is különböző feszültségen, akkor feltételezhető hogy ugyanakkora feszültségen kevesebb áramot kapcsolhat DC esetén.
Igaz a kérdésben áram szerepel feszültség nem, a választ azért írtam így mert a kettő kézen fogva jár (nem hagyható figyelmen kívül az egyik).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!