Villanyszerelésnél milyen falikábel menjen a villanykapcsolóhoz?
A kismegszakítótól 3 erű (fázis, nulla, föld, azaz fekete, kék, zöld-sárga) kábelek indulnak. A kábelek alapvetően a lakás felső élében (fal és oldalfal találkozása) lévő kábelcsatornában mennének.
Ha egy konnektor jön, akkor leágaztatok egy hasonló 3-erű MMfal kábelt és bekötöm a konnektort. Ez rendben van.
Viszont a kapcsolók/lámpák kialakításnál csak a fázis szakítanám meg. Azaz a felső gerinc vezetékből a lámpához vinném a nullát és igény szerint a földet, de a fázis ugye a kapcsoló felől jönne. (összekötések egy süllyesztett szerelvény/kötődobozban) És itt jön a kérdés: milyen kábel menjen a gerinctől a kapcsolóig?
Logikailag egy 2-erű kábel, aminek mindkét ere fázis, azaz fekete színűnek kéne lennie, hiszen mindkét erén a fázis megy: egyikben a kapcsoló fele, a másikban a kapcsoló felől. Nézegettem a neten, de ilyen kábelt nem találtam. Hogyan szokták megoldani a hozzáértők? Fekete-kék kábellel vezetik a kapcsolóhoz a fázist, és a kötődobozban összekötnek egy fekete és egy kék kábelt, majd otthagynak egy cetlit, hogy ez nem téves kötés?
"Fekete-kék kábellel vezetik a kapcsolóhoz a fázist, és a kötődobozban összekötnek egy fekete és egy kék kábelt, majd otthagynak egy cetlit, hogy ez nem téves kötés?"
Nem, aki ért hozzá, és látja hogy ez lámpa áramkör, azonnal tudni fogja. Aki meg nem ért hozzá, azzal nem kell számolnod.
"aki ért hozzá, és látja hogy ez lámpa áramkör, azonnal tudni fogja"
Utolsó szavak? :)
Lehet mókolni persze de szerintem van erre előírás hogyan lehet megoldani normálisan.
Olyan "nincs" hogy majd tudni fogja aki ért hozzá! :)
Az igen egyszerű megoldás a kék érszigetelés betekerése fekete szigetelőszalaggal. Hát, ebbe persze bele lehet kötni (szabvány: "teljes hosszukban").
A másik igen jó megoldás olyan többeres kábel alkalmazása, amiben van két fekete ér (egy fekete egy barna is jó). Ilyen lehet 3 vagy 4 eres (tovább ne számoljunk).
Ha persze valóban köpenyes vezetékről beszélünk.
Ami Szirty hozzászólását illeti, valóban lehet a kéket fázisvezetőnek használni bizonyos esetekben. Konkrétan akkor, ha "feltéve, hogy nem okoz zavart és nincs nullavezető".
Kérnék még egy gyakorlati tanácsot. Nem találtam 4 erű lapos, vakolható MMfalkábelt, csak 3 erűt. Laposkábelt haszálnék, mert a panel betonját csak 5 mm mélyen szeretném megvésni. Mi ilyenkor a teendő? Végig tekerjem be szigszalaggal a kábelt, aztán vakoljam? Vagy elég csak a kötődoboznál és a villanykapcsolónál? A külsejét is betekerjem vagy elég azt az 1-2 centimétert, amikor a végeknél lefejtem a külső szigetelést, és előtűnik a fekete és kék vezeték?
Köszönöm!
A vakolható kábelt lehet vakolni, kettős szigetelése van, ami a célnak megfelelő, miután arra gyártották.
De az úgy nem működik, hogy te rátekersz valami szigetelést és attól lesz kettős? Ha jól értem. Az nem lesz olyan minőségű, vízmentes, mechanikai hatásoknak ellenálló.
Meg az is érdekes, 5 mm mély nútban rögzíteni a kábelt, de mi tartja addig, míg a vakolat megköt? Nem fog kiesni szerinted?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!