Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Párhuzamos kapcsolás különböző...

Párhuzamos kapcsolás különböző teljesítményű fogyasztókkal?

Figyelt kérdés
Van 5 db fogyasztó, mindegyiknek eltérő a teljesítménye (a feszültség ugyanaz). Ha egy áramkörbe kapcsolom őket párhuzamosan, akkor az adapter kimeneti áramerőssége (1A) egyenletesen fog eloszlani a fogyasztók között? Tehát minden fogyasztó 200mA-rel fog működni?

2020. júl. 29. 19:14
1 2 3 4
 21/33 anonim ***** válasza:
Elvileg működhet, de az AA elemek, ha le is tudnak adni 2 A-t, elég hamar lemerülnének.
2021. jún. 25. 13:01
 22/33 A kérdező kommentje:
2 párhuzamosan kapcsolt 8-as "pakk" jobb lenne? Szóval 16 elem összesen
2021. jún. 25. 15:35
 23/33 A kérdező kommentje:
Másik dolog pedig, hogy kapcsolóval elég csak a negatív szálat megszakítani, vagy mindkettőt jobb lenne?
2021. jún. 25. 15:36
 24/33 anonim ***** válasza:

Két párhuzamosan kapcsolt 8 db-os egység elvileg kétszeres áramot képes leadni. Viszont az elemek párhuzamos kapcsolása nem ajánlott, mert nem egyformán merülnek, sőt már új korukban sem pontosan azonos a feszültségük. Emiatt nemcsak a fogyasztó felé, hanem a párhuzamosan kapcsolt elemek között is folyik áram, az utóbbi felesleges veszteséget okoz.

Elég csak az egyik oldalt megszakítani a kapcsolóval, akár a negatív, akár a pozitív oldalt. Megszakítható mindkét oldal is, de annak csak akkor van jelentősége, ha valamilyen okból a fogyasztókat mindkét pólusnál le akarják választani az elemekről.

Az rajz szerint 8 db különböző áramú ventilátor van párhuzamosan kapcsolva, igazából mit akarsz ezzel csinálni?

2021. jún. 25. 22:35
 25/33 A kérdező kommentje:
Asztali ventilátort (maradt pár sz.gépből való ventilátorom és nem tudom mire használni őket). Egyébként jól tudom, hogy az 1,5V-os alkáli elem 1A-t képes leadni? (nem biztos forrásból tudom, ezért kérnék megerősítést)
2021. jún. 25. 22:47
 26/33 A kérdező kommentje:
*mármint 2A-t
2021. jún. 25. 22:47
 27/33 A kérdező kommentje:
Még egy dolog: a ventilátorok vezetékei vastagabbak mint magának a 8-as elem foglalatának a vezetékei. Ez miért van? 1-1 ventilátornál csak pár száz mA folyik, az elem csatlakozónál meg elvileg 2A.
2021. jún. 25. 22:51
 28/33 anonim ***** válasza:
100%
Felejtsd el az egész koncepciót. 8 db elem, aztán 16 db elem, mert párhuzamosan lenne. Normális tartós ceruzaelem kb. 300 forintnál kezdődik. 4800 Ft 16 elem. Ennyiért már inkább vennék egy 12 voltos zselés akkut, meg egy töltőt. De nem is értem, miért nem valami tápról működne az egész. Kicsit luxus kiadni üzemóránként egy ezrest egy amúgy hót randa PC-ventilátorokból tákolt "asztali ventilátor" működtetésére.
2021. jún. 26. 00:10
 29/33 anonim ***** válasza:

Ezen az oldalon van egy ábra:

[link]

Amely szerint 1 A terhelés esetén az elem feszültsége 1,5 V-ról kb. 1 óra alatt 0,8 V-ra csökken, ami a teljes lemerülést jelenti. A belső ellenállás miatt, ha a terhelőáram 1 A, akkor az elem feszültsége 1,1…1,2 V-ra csökken. Emiatt nem 8-at, hanem 10-11 db-ot kellene sorosan kapcsolni, hogy meglegyen a kb. 12 V. A fenti értékekből adódik, hogy a belső ellenállás 0,3…0,4 Ω. Ha 2 A-rel terheled akkor a feszültsége lecsökken 0,7…0,9 V-ra, ami biztosan nem tesz jót neki, igen hamar lemerül.

Valamikor régen a Rádiótechnikában írták, hogy a laposelem tartósan kb. 100 mA-rel terhelhető. A laposelemben nagyjából 3 db akkora elem van sorosan kapcsolva, mint az AA méretú elem. A fenti ábra is ezt igazolja, az AA méretű elem tartósan kb. 100…200 mA-rel terhelhető.

10-11 db elemet egy óra üzemidő után cserélgetni, az igen költséges megoldás lenne. Jobban járnál, ha szereznél egy 12 V-os, 2 A terhelhetőségű adaptert és arról járatnád a ventilátorokat.

Nekem is van jó néhány számítógépből való ventilátorom, azoknak is elég vastag vezetékei vannak nem tudom miért, tényleg csak 100 mA nagyságrendű áram folyik rajta. Az elemtartó vezetékei valószínűleg nem 2 A-re lettek méretezve, hanem jóval kisebb áramra.

2021. jún. 26. 00:17
 30/33 A kérdező kommentje:
Értem, akkor majd próbálkozom adapterrel inkább. Köszönöm az eddigi válaszokat.
2021. jún. 26. 02:30
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!