Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Létezik ilyen mechanikus...

Létezik ilyen mechanikus időzítő 12V-os változatban?

Figyelt kérdés

[link]

Azért a mechanikusat preferálom, mert ha elmegy az áram, a mechanikus nem felejti el az állapotát, míg a digitális igen.

Egy olyannal 12V-ossal is beérném, ami csak ki-be tud kapcsolni a kimenetén 12V-ot 10-15 percenként, és nem felejti el, hogy hol tartott, amikor véletlenül kimarad a bemeneti áram.

2020. júl. 26. 08:53
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
Szerintem a mérnök autójának EGY-234 vagy HAT-789 a rendszáma...
2020. júl. 26. 18:28
 12/16 Szervizmérnök úr ***** válasza:

Arról nem én tehetek, sokan olyan alapfogalmakkal nincsenek tisztában (Facebook-nemzedék), hogy fórumokon és ilyen fórumjellegű felületeken (ami nem azonnali üzenetváltásról szól, hanem van idő normálisan írni), illik is normálisan írni.

Egyes fórumokon ez még a szabályzatban is rögzítve van, hogy nem idegesítjük a közösséget a magyar nyelv meggyalázásával, azaz illik tiszteletben tartani mások érzékenységét, meg egyébként is csak vitákat szül.

De erre mondják, hogy aki paraszt, az paraszt, úgysem ért meg ilyeneket, hogy Netikett, meg ilyesmi:

[link]

2020. júl. 26. 18:35
 13/16 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek az értelmes hozzászólásokat (a többit nem :).

Lehet, hogy tényleg jobb, ha leírom, mire szeretném használni valójában, és az én esetemben miért jobb a nem digitális. Valójában egy olyan 12V-os berendezést kell működtetnem, ami nem mehet egyfolytában 15-20 percnél többet. Ha ennyit ment, pihentetni kell kb. pont ennyi ideig. (A tojás forgatás nem rossz, de ez most nem az.) Jelenleg egy ilyen motoros időzítő van úgy beállítva, hogy 15 percig megy, 15 percig áll, megy, áll, s.í.t. Ha megszakadna a tápellátás az állási rész közben, akkor nincs semmi baj, mert csak annyi történik, hogy 15 percnél hosszabb volt a pihentetés, hiszen az időzítő pont onnan megy tovább, ahol leállt. Ha a működési szakaszban maradna ki az áram, akkor sincs baj, mert csak két (vagy több) részletben csinálta meg az eszköz a 15 perces munkáját, de az továbbra is teljesült, hogy nem ment 15 percnél többet egyhuzamban.

Amíg 230V-ról üzemeltetem, az az időzítő tökéletes erre a célra. De később egy autó akkumulátorról fog majd menni (amit napelem tölt, és ha nullára lemerül az akksi, csak akkor tud elindulni, amikor süt rá a nap. Szóval kimaradás itt is lehetséges lesz, és előfordulhat az a kellemetlen eset, hogy akkumulátorról megy, amikor az akksi teljesen lemerül, de kicsivel utána eljkezd sütni a nap, és máris megvan a baj, és 15 percnél többet volt hajtva az eszköz, és nem volt meg a 15 perces pihenője.

Na erre kerestem a megoldást. Lehetőleg olyat, amiben nincs raspberry pi, meg arduino, sem r2d2, csak ha tényleg nem megy másként.

Az nagyon rossz hír, hogy ezek az időzítők az AC frekvenciáját használják órajelnek... :(

2020. júl. 26. 20:31
 14/16 anonim ***** válasza:

akkor tényleg az a legjobb megoldás amit írtam korábban.

marad a 230-as kapcsolóóra és arról vezérelj egy mágneskapcsolót, vagy relét vagy akármit amivel a 12V-os rendszer kapcsol ki-be.

2020. júl. 26. 21:36
 15/16 A kérdező kommentje:

Ez azért nem jó megoldás nekem, mert nem lesz 230V ott, ahol ez működni fog. Ezért kell az akkumulátor és a napelem.

Ha csak az órajel hiányzik, azt lehetne pótolni egy rezgőkörrel, nem?

2020. júl. 27. 07:47
 16/16 Szervizmérnök úr ***** válasza:

Az órajelet kvarcoszcillátorral szokás "pótolni", azaz előállítani, de az "rendes" órapontosságot biztosít.

Neked nem kell csillagászati pontosság. Ilyen célokra RC-oszcillátor, illetve annak leosztott jele is alkalmas.

Én például leosztás nélkül is megoldottam 5 perces időzítőt NE555 IC-vel, sőt még 1 órást is, amihez tantál kondenzátort (az alacsony önkisülés miatt) és sok-megaohmos ellenállást alkalmaztam.

De ma már olcsón kapsz ilyen C005 modult is:

[link]

Meg akármilyen modulokat is:

[link]

Ezekkel gyerekjáték megoldani.

2020. júl. 27. 09:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!