Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » 12V / kb 10-11 A -es lámpa,...

12V / kb 10-11 A -es lámpa, kb 4m 2,5-ös rézkábellal, 16A-es biztosítékkal miért melegszik?

Figyelt kérdés

gyenge pontja nincs az egésznek sztem, az aksiról közvetlen levezetve végig 2,5-ös a kábel, nincs szűkebb mm2.

a biztosíték is kapásból a 2,5-ös kábelt kapja ill. az megy ki belőle.

nem jó ehhez a 16A? vagy mi lehet a gond? (16A-es nagyobbik üvegbizti)

van ötletetek? kicsit nem hagy nyugodni

2020. júl. 25. 07:16
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

#3-as jól fogalmazott.

Tisztelt kérdező, áruld már el mi melegszik, a lámpa, a vezeték, vagy mi?

2020. júl. 26. 19:30
 12/20 Szirty ***** válasza:

Lehet hogy úgy érzed, de az első mondatod nem értem. Nem tudom milyen "egyéb megfontolásra" gondoltál.

A többi mondatod meg szimpla mocskolódás.

Válaszoltam a kérdezőnek: Normális ha melegszik, feltéve hogy hagyományos izzó van benne. A kérdező nem fejtette ki milyen fényforrásra vonatkozik a kérdés.

2020. júl. 26. 20:06
 13/20 Szervizmérnök úr ***** válasza:

12:

Ez az, hogy már nagyon sokszor bebizonyosodott, neked tényleg valami gond van a felfogóképességeddel, ami önmagában nem lenne probléma, ha nem kompenzáltad volna már annyiszor értetlen-szemétkedéssel, más bosszantásával.

Magam részéről most nem szóltam volna bele, csak ez egy kiváló példa arra, hogy te pont így szoktál kötekedni.

Ha ezt én írtam volna:

"Teljesen normális ha egy 120W-os hagyományos izzóval működő lámpa melegszik."

Akkor te elkezdtél volna piszkálódni, hogy a kérdésben nincs is izzólámpa.

Csak annyi a különbség, hogy ez a felvetés még jogos is lenne, de te úgy szoktál kötekedni, hogy az ráadásul még nem is jogos. Legfeljebb szőrszálhasogatás, sőt kiforgatás. Meg értetlenkedés, felfogóképesség hiányából fakadóan.

2020. júl. 26. 20:29
 14/20 anonim ***** válasza:

Ez az, jól csináljátok!

[link]

2020. júl. 26. 23:05
 15/20 Szirty ***** válasza:

"Szervizmérnök ÚR" Neked valami durván becsípődött.

"értetlen-szemétkedéssel, más bosszantásával."

Te most mit csinálsz?

"Akkor te elkezdtél volna piszkálódni"

A messzemenő feltételezéseid ismét zsákutcába vezetnek.

Tételezd fel a neked nem tetsző emberekről a legrosszabbat, ahogy neked tetszik, majd ba..d le őket miatta. Pool pozíció... :)

2020. júl. 27. 18:56
 16/20 Szervizmérnök úr ***** válasza:

Szokásos kiforgatás, de előttem már leszerepeltél...

Mentális vakságodban úgysem veszed észre magad és továbbra is fenntartom: 20 év alatt a különféle fórumokon sokféle pszichiátriai esettel összefutottam, de a tiéd mind közül a kiemelkedők között szerepel.

Büszke lehetsz magadra...

2020. júl. 27. 19:24
 17/20 anonim ***** válasza:

"van ötletetek? kicsit nem hagy nyugodni"

Nyugodj meg, ha nem árulod el, hogy mi melegszik, akkor ez egy örök rejtély marad.

2020. júl. 27. 19:26
 18/20 Szirty ***** válasza:

"Büszke lehetsz magadra..."

A hozzászólásaid nyilván téged igazolnak. :)

2020. júl. 27. 19:47
 19/20 A kérdező kommentje:

nem, nem a lámpáról van szó. az természetesen meleg elég szépen. de nem visszamelegíti a kábelt, nem erről van szó. a kábel egésze rendben van, még csak nem is langyos, egyedül a pozitív szál elejénél bekötött műanyag biztosítéktartó ház melegszik elég durván. de nincs semmiféle szűkítés,a 2,5-ös kábel direktbe megy a biztihez, azaz ez se lehet gond.

számomra rejtély, csak ne legyen gond ...

egyébként ez a kb 20-30% -os felülméretezés az Amperrel rendben van? vagy mi erre az általános szabály? lehet, ha 25A-es biztit tennék, nem melegedne semmi? csak kérdés, az ad-e elég védelmet, legalábbis számomra kérdés.

2020. júl. 30. 13:31
 20/20 anonim ***** válasza:

Akkor nézd meg a biztosítéktartó ház bekötését, hogy a csatlakozások nem lazultak-e meg? Ilyesmi miatt nagyobb lehet az átmeneti ellenállás és ekkora áramnál ez már jelentős melegedésre vezet.

A 2,5 mm²-es kábel és hozzá a 16 A-es biztosító megfelel. A villanyszerelési gyakorlatban az 1,5 mm²-es kábelt 10 A-es, a 2,5 mm²-es kábelt 16 A-es védelemmel látjuk el. A kábel adott körülmények közötti terhelhetőségénél kisebb névleges áramú biztosítót kell alkalmazni. 25 A-es biztosítóhoz a 2,5 mm²-es kábel már kevés. Egy esetleges túlterhelés esetén túlmelegedhet a kábel.

Vezetékek terhelhetősége:

[link]

Ezek a táblázatok ma már nem hatályosak, de a gyakorlatban még most is sokan ezt alkalmazzák.

A ma érvényes szabvány:

[link]

Ennek a 40. oldalán levő táblázat az, ami ide vonatkozik. Ezek csak az alapterhelhetőségek, melyeket különböző módosító tényezők csökkenthetnek.

2020. júl. 30. 14:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!