Ha veszek napelemes rendszert, akkor utána a megtermelt mennyiség erejéig ingyen lesz az áram?
jól látod. A villanyóra gyakorlatilag visszafelé számol.
A napelemes rendszert úgy érdemes méretezni, hogy kb fedezze az éves energiafogyasztásodat.
Ha nullára kihozod a számlát akkor jó! (153 forint alapdíjat mindenképp ki kell fizetni havonta, szóval a számlát nem lehet teljesen kinullázni :D)
Az éves fogyasztás feletti termelést már sajnos elég gyatrán fizetik vissza, ráadásul abból a bevételből neked adóznod kell! Úgyhogy jelenleg az a legjobb megoldás ha annyit termelsz amennyit elfogyasztasz. És igen, aki így meg tudja oldani a villanykocsi töltését az gyakorlatilag ingyen autózik.
Az más kérdés, hogy ezt a napelemes dolgot inkább befektetésnek kell tekinteni, mert beleteszel sok pénzt - jellemzően 7-10 évi áramszámlád értékét - a kiépítésébe és majd csak azután kezd el neked ténylegesen hasznod lenni belőle mire visszatermelsz annyit amennyit beletettél.
"Nagyon töredékáron fizetik neked a visszatermelt áramot"
"elég gyatrán fizetik vissza"
Nem töredék, meg gyatra, hanem amennyiért ők azt veszik, amit elhasználsz. Amit elhasználsz, annak az árnak durván a fele a hálózatos költsége és haszna. Miért kellene azzal megnövelni annak az árát, amit te termelsz?
egyik ismerősnél most szereltek napelemes rendszert, ők azt mondják az eon-os papíron 12 forint szerepel annyiért veszik meg tőlük az áramot.
de én úgy tudom, hogy ez nekik adóköteles bevétel, tehát szja-t kel fizetni utána
csengess!
amúgy én is amiatt vacilálok.
ha lenne pénzem egyben kifizetni talán megcsináltatnám - de akkor mindent át kéne szerelni a házban villamosra.... hűtős, fűtés, melegvíz stb hogy meg is érje
ha meg hitelt veszek fel rá ugyanúgy lesz havi költségem még 10 évig. akkor minek?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!