Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Ha t home levagta a telefon...

Karirobi kérdése:

Ha t home levagta a telefon és a tv kábelt és otthagyta az udvaron, abba lehet valahogy, áram? Mert rövidebbre akartam vágni és olyan érzés volt mintha meg rázott volna. Fejemben és kezemben éreztem ilyen zsibbadás. Lehet ez?

Figyelt kérdés
Ramertem műszerrel és egy pillanatra mintha 110 volt lett volna benne? Külön külön pedig 50. Mi lehetett ez?

2020. jún. 9. 20:46
1 2
 11/11 Szervizmérnök úr ***** válasza:

Itt még a feszültség is kevés, 50 V a törpefeszültség határa, nem veszélyes.

Ha a TV-koaxot vágtad el, azon sok helyen előfordul 50-70 V váltakozófeszültség a földhöz képest, ami tényleg ráz, a hálózatok között előálló feszültségkülönbségek miatt.

Engem is megrázott párszor, mint ahogy mások is beszámoltak róla, ha a koax. dugó és a TV-csatlakozó között a kezemen megy át az áram, sőt egyes helyeken kicsit szikrázhat is bedugáskor.

De ez nem károkozó mellesleg, legfeljebb a földhurokban létrejövő kiegyenlítőáram az analóg alapsávi kép- és hangátvitelt zavarhatja, míg a digitális HDMI-t nem.

Galvanikus leválasztót is szoktak emiatt alkalmazni, ami nem csak az egyenáramot, hanem az 50 Hz-et is leválasztja, a nagyfrekvenciát engedi át.

2020. jún. 10. 19:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!