Mekkora Winchestert támogat az alaplapom?
Üdv, azt szeretném megtudni hogy hol tudnám megnézni azt hogy mekkora winchestert támogat az alaplapom? (Gigabyte GA-F2A88XM-DS2)
Illetve hogy mennyi rpm-est? (elnézést a konyha stílusért de nem értek hozzá)
Gondolom mechanikus merevlemezre(3,5/2,5) gondolsz, ugye?
Mert akkor a következők vannak:
-1 terrás merevlemezt támogatnia kell, de ennél nagyobbat ne akarj rákötni.
-Az RPM mindegy, azonban arra figyelj, hogy ha teljesítmény orientált merevlemezt veszel, akkor az többet fogyaszthat az átlagosnál. (Nem annyira durván, de sok pici ugye sokra megy.)
- A továbbiakban, ha magas a fordulat száma(RPM) a merevlemeznek, akkor lehetséges hogy rezonálni fog, és akkor jobban kell rögzíteni az átlagosnál.(Rezgés elnyelő rögzítés meg ilyenek, de ez nem szokott gond lenni a nagy átlagban.)
-Ezenkívül akár melegedhet, ha tényleg használod rendesen. (Én nem hittem el addig, ameddig nem tapasztaltam meg a saját gépemen.) A melegedés akár attól is előfordulhat, ha nincsen megoldva a ház hűtése, levegő cseréje. (Nem vagyok profi, de ha légmentesre lezárok egy számítógép házat, és közben nem oldom meg a hűtéssel kapcsolatos dolgokat benne, akkor bizony, ba... Tom.)
Ha nem mechanikus merevlemezre gondolsz, SSD meghajtóra(2,5), akkor nincsenek ilyen gondok, mert abban nincsen mechanikus alkatrész, viszont drágább, mint a merevlemez, és más előnye és hátránya van.
Van m.2 merevlemez is, több szabvánnyal, esetleg mSata, de inkább megvárom válaszod.
Az alaplappal kapcsolatos dolgokat egyébként általában angol nyelven lehet elérni, és nem mindegy, hogy az alaplapod milyen verziójú (sima, eredeti, 1.0, rev (revision hosszabban, azaz újra tervezve, nézve) 1.0, és így tovább.)
Kereső:
* [link]
első két találat a gyártó hivatalos oldala:
* [link]
* [link]
onnan elérhetőek a specifikációk:
* [link] /sp#sp
* [link] /sp#sp
ahol szerepel, hogy milyen háttértár-csatlakozást tartalmaz:
"Storage Interface
Chipset: 4 x SATA 6Gb/s connectors"
szóval 6Gb/s-os SATA vagyis SATA III-as csatlakozójú merevlemez illetve SSD csatlakoztatható rá.
Kapacitás szempontjából mindegy - az alaplap támogatni fogja (UEFI BIOS, támogatja a GPT partíciótípust, így lehet 2 TB-osnál nagyobb meghajtókat kezelni: [link] ).
Még egy, illetve kettő kérdés, azt mi alapján válasszam ki hogy 3,5 vagy 2,5? (Egyébként ahogy fent írtad hogy ne mindegy hogy 1.0 és stb a szóban forgó darab egy 3.2rev) Illetve az lenne a kérdésem hogy ez a konkrét darab megfelelő lenne-e véleményed szerint?
1-es vagyok:
Tökéletes darab. A méret azért fontos, mert tudni kéne milyen merevlemez helyek vannak a gépedben. (Kissé furcsán fogalmaztam, bocsánat)
Mert ha van 3,5 hely, ahová betudod tenni, rögzíteni, akkor rendben, de ha csak ennél kisebb helyed van, akkor oda nem tudod tenni.
Ha 2,5 merevlemezt veszel, és 3,5 helyed van a házon belül, akkor kell vegyél egy külön rögzítő elemet, hogy a 2,5 merevlemezt egy 3,5 "öbölbe" tudd tenni.
Előfordul azonban, hogy van 5,25-ös hely is a házban, oda A 3,5-esnek kell venni egy átalakítót hogy abba a "csarnokba" a tud felerősíteni.
2,5-nél a 5,25 helynél ugyan úgy,csak az elég bizarr látvány lenne.(De nyilván, azt a helyet használja az ember egy számítógép házban, ami rendelkezésre áll.)
"azt mi alapján válasszam ki hogy 3,5 vagy 2,5?"
Merevlemezmél a 3,5 "-os merevlemezeket csak asztali gépekbe szokás tenni, a 2,5 "-osokat meg laptopokba is. Esetedben a 3,5 " megfelelő.
"Illetve az lenne a kérdésem hogy ez a konkrét darab megfelelő lenne-e véleményed szerint?"
Ha tárterület szempontjából neked elég, akkor jó lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!