Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Mekkora indítókondi kell 2...

Mekkora indítókondi kell 2 kW-hoz?

Figyelt kérdés
Vettem egy IMI egyfázisú, 2000 W, 8,7 A, kB 2800 1/min villanymotort, kőrfűrész hajtására. Az indítókondi 330 V, 200-250 mF. Sajnos csak búg, csak akkor indul el, ha az ékszíjon lazítok. 6-8 indítás(nyomógombos), fűrészelés után a kondi megadta magát. Van ennél nagyobb indítókondi, mert a 200-250 mF kevés lehet szerintem, ez megoldaná az inditást? (Van rajt egy üzemi kondi is, az jó, mert üzem közben szépen ment.)
2020. ápr. 29. 00:07
 1/1 Szervizmérnök úr ***** válasza:

Annyiban nem jó a megközelítés, hogy ha egyszer már működött, de a kondenzátor nem bírta, az önmagában nem indikálja, hogy akkor tegyünk oda nagyobb kapacitásút.

Tehetünk vissza ugyanolyat, csak jobb minőségűt.

Mivel az indítókondenzátor csak az indításhoz szükséges (amíg nyomod a gombot), üzem közben már nem tudsz vele kárt okozni, így viszonylag egyszerűbb eltalálni az értékét: ha a feladatát ellátta (motort bepöccintette), az már jó. Értékét tovább növelni nem célszerű szerintem, csak feleslegesen nő a segédfázis árama.

Üzemi kondenzátornál más a helyzet, nem tudhatod pontosan, a gyártó milyen impedanciára, terhelhetőségűre tervezte a segédfázistekercset, illetve milyen egyéb tényezőkkel kalkulált.

Üzem közben figyelheted a motor melegedést, de abból sem érzékeled, hogy melyik tekercs melegszik jobban, illetve terhelődik túl.

Legjobb ezért a tervezett gyári értéket tudni, visszaállítani, ha esetleg elbarkácsolták.

2020. ápr. 29. 09:22

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!