Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Vehetek-e NI-Mh akkumulátort...

Vehetek-e NI-Mh akkumulátort a Ni-Cd akksi helyett?

Figyelt kérdés
Vettem olcsón egy Makita csavarozót táskában, persze a két akksija dög, 3 percet bírnak ki. Venni kell helyette újakat, és találtam a neten 3.5 Ah Ni-Mh akksikat, kompatibilisek a régi 1.8 Ah Ni-Cd akksikkal. Vehetem őket? Mindkettő 18V és egyformának tűnnek. A fő kérdés, hogy a régi akksihoz való töltő korrekten fogja tölteni az újakat? Nem eltérő a két akksifajta töltési karakterisztikája? Vagyis a töltő nem fogja rövid idő alatt kicsinálni az új akksikat? Tapsztalat valaki?

2020. ápr. 14. 17:55
 1/4 anonim ***** válasza:
53%

Ne a kapacitást nézd. Hanem a cellák belső ellenállását.

Akkus gépbe jellemzően kisebb kapacitású, de nagyon kis belső ellenállású cellákat szoktak tenni.

A cella típusa alapján le lehet tölteni a gyártói adatlapot.

Jó példa volt erre kb. két évtizede a Sanyo Cadnica cella, SubC méretben még 2 Ah kapacitása sem volt, viszoont 50-60 ampert vígan leadott minimális melegedéssel. Ekkora terhelés egy már akkoriban is létező 2,5 - 3 Ah kapacitású, de nagy belső ellenállású cellának kb. rövidzárat jelentett volna.

Természetesen vehetsz jó minőségű cellát, például Panasonic HHR-260SCP típusút. Ez kifejezetten nagy kisütőáramokra lett tervezve. Gyanítom hogy a 3,5 Ah kapacitású cellád nem nagy áramú.

2020. ápr. 14. 18:59
 2/4 Szervizmérnök úr ***** válasza:
87%

Töltés ugyanaz, de a Ni-Cd akkuk jobban bírják a nagyáramú igénybevételt, kisebb belső ellenállás jellemzi és nagyobb hőtűrés.

Töltésre ez esetleg annyiban hathat vissza, hogy egyes gyári töltők erősen megfűtik az akkut, ha telítődés után nem veszed le a töltésről, így a bevitt felesleget el kell fűtenie.

Láttam olyan hazai hirdetést is, ahol cellacserével vállalják a felújítást. Ha az minőségi cella, még jobban is járhatsz, mint egy utángyártott átverőssel.

Másik út lenne a Li-ion átalakítás, de az némi szakértelmet kíván.

2020. ápr. 14. 19:54
 3/4 A kérdező kommentje:
Köszönüm a válaszokat, de túl van lihegve a válasz. Nem vagyok iparos, nem fogom erősen használni, egyszerűen az a kérdés, hogy megvehetem-e a Ni-Mh akksit normál használatra?
2020. ápr. 14. 20:16
 4/4 anonim ***** válasza:
68%

Túl van ám lihegve a jó édes....

Akkor oldd meg. Normálisan megválaszoltuk.

De akkor legyen egybites szinten. Nem veheted meg, nem lesz jó, sem hosszú életű.

2020. ápr. 14. 20:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!