Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Lehetséges az hogy egy ledes...

Lehetséges az hogy egy ledes izzó csak 100 wattot fogyaszt óránként, de 500 wattnyi energiát ad le?

Figyelt kérdés
Nemtudom, hogy érthető e a kérdés, de itt megpróbálom egy kicsit jobban kifejteni. A hidroponikus sátramba néztem ledes termesztő lámpákat, és úgy van meghírdetve hogy 600 wattos, de csak 100 wattot fogyaszt.

2020. ápr. 13. 00:57
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
A teljesítményt wattban mérjük, az energiát pedig wattórában. 150 watt teljesítménye van az izzónak, ami azt jelenti, hogy egy óra alatt 150 wattóra energiát használ fel. A villanyóráról is wattórában (vagy kilowattórában) olvasod le a felhasznált energiamennyiséget.
2020. ápr. 14. 05:49
 12/22 anonim ***** válasza:
65%

Tiszta sor mit kérdezel. A LED azért jó, mert sokkal kisebb a fogyasztása. Soha nem találkoztál még ilyen fényforrással?

Az egyik megjegyzéshez: valóban nem izzó, de köznapi neve ez, így is fog maradni. Sok olyan szavunk van, ami a formális logikától eltérően is szoktunk hasznáni.

Senki nem fogja azt mondani, hogy kicseréltem a fényforrást, vagy világító diódákat vásárolt stb.

2020. ápr. 14. 06:30
 13/22 anonim ***** válasza:
48%

A 150W-s lednek ugyanannyi a fogyasztása, mint egy 150W-s hagyományos izzónak, és emiatt ugyanannyira is melegednek és ugyanannyira fényesek. Itt gondolom az a zavar tárgya, hogy a marketingduma a lumenről szól, ami az emberi szem tartománya, miközben egy termesztőlámpánál ez senkit nem érdekel, hogy a látható tartományban összesen mennyire fényes.

Azért jó a ledes izzó, mert a hőközlést azokban a frekvenciatartományban végzi, amik a fotoszintetizáláshoz kellenek (kék és vörös). Azért zöld a növények levele, mert azt a frekvenciát visszaverik, a növényeknek nincs arra szükségük.

[link]

2020. ápr. 14. 07:00
 14/22 anonim ***** válasza:
2020. ápr. 14. 07:01
 15/22 Szirty ***** válasza:
70%

"A 150W-s lednek ugyanannyi a fogyasztása, mint egy 150W-s hagyományos izzónak, és emiatt ugyanannyira is melegednek és ugyanannyira fényesek."

Szó sincs róla! Ezt kijelenteni nagy melléfogás.

Ha úgy lenne ahogy leírtad semmi értelme nem lenne LED-et használni mert se kevesebbet nem fogyasztana se jobban nem világítana viszont sokkal drágább nemde? :)

Mivel a LED hatásfoka lényegesen jobb mint az izzóé, ugyanakkora teljesítményű LED sokkal több hasznos fényt ad mint az izzó.

Ha a hasznos fényáramot nézzük akkor meg a LED fogyasztása lényegesen kisebb.

2020. ápr. 14. 08:50
 16/22 Szervizmérnök úr ***** válasza:
27%

# 12

Megint kezdi valaki a kimagyarázást, a hülyeség mentegetését. Meg a szokásos "fényforrásozást".

De azt nem tudod kimagyarázni, ha egyszer van izzólámpa, akkor _logikusan_ miért nem lehet LED-lámpa?

Annyiféle lámpa létezik, létezett már:

gázlámpa

karbidlámpa (bányászlámpa)

nátriumlámpa

hihanygőzlámpa

petróleumlámpa

töklámpa (tökömlámpa)

Meg ami most hirtelen nem jut eszembe, egyszer összegyűjtöttem ennél többet is.

Ja, csak egy szót tiltott használni a közéletben: LED-lámpa!

Tudod, kinek meséld be...

2020. ápr. 14. 09:53
 17/22 Szervizmérnök úr ***** válasza:
27%
Vagyis higanygőzlámpa természetesen.
2020. ápr. 14. 09:55
 18/22 anonim ***** válasza:
65%

Szervizmérnök úr, nem erről szól a kérdés, hanem arról, hogy a 100/500 W hogyan is van.

De mint írtam, rengeteg olyan szó van, amit nem feltétlenül a formális logika szerint is használunk (pl. felszáll a vonatra), és olyan is, amelynek a jelentése kibővült.

Szakmai szövegben a LED nyilván nem lehet izzó. De egy átlag ember miért ne vehetne LED-izzót? A LED-lámpa semmivel nem jó, mert az olyan holmi, amelyben nem hagyományos izzó való, hanem LED. Pl. falikar, függeszték stb.

2020. ápr. 14. 10:18
 19/22 anonim ***** válasza:
#15 ugyanezt mondtam, miért értetlenkedsz? Most úgy beszélsz, mintha a hőkamerák nem az infravörös fénytartományt érzékelnék.
2020. ápr. 14. 18:31
 20/22 Szirty ***** válasza:

"ugyanezt mondtam"

Nem. Azt állítottad hogy 150W-os izzó ugyanannyit fogyaszt, ugyanannyira melegszik és ugyanannyira világít mint a 150W-os LED.

Ezzel nem tudtam egyetérteni, mert egyszerűen nem igaz.

2020. ápr. 14. 18:50
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!