Lehetséges az hogy egy ledes izzó csak 100 wattot fogyaszt óránként, de 500 wattnyi energiát ad le?
Tiszta sor mit kérdezel. A LED azért jó, mert sokkal kisebb a fogyasztása. Soha nem találkoztál még ilyen fényforrással?
Az egyik megjegyzéshez: valóban nem izzó, de köznapi neve ez, így is fog maradni. Sok olyan szavunk van, ami a formális logikától eltérően is szoktunk hasznáni.
Senki nem fogja azt mondani, hogy kicseréltem a fényforrást, vagy világító diódákat vásárolt stb.
A 150W-s lednek ugyanannyi a fogyasztása, mint egy 150W-s hagyományos izzónak, és emiatt ugyanannyira is melegednek és ugyanannyira fényesek. Itt gondolom az a zavar tárgya, hogy a marketingduma a lumenről szól, ami az emberi szem tartománya, miközben egy termesztőlámpánál ez senkit nem érdekel, hogy a látható tartományban összesen mennyire fényes.
Azért jó a ledes izzó, mert a hőközlést azokban a frekvenciatartományban végzi, amik a fotoszintetizáláshoz kellenek (kék és vörös). Azért zöld a növények levele, mert azt a frekvenciát visszaverik, a növényeknek nincs arra szükségük.
"A 150W-s lednek ugyanannyi a fogyasztása, mint egy 150W-s hagyományos izzónak, és emiatt ugyanannyira is melegednek és ugyanannyira fényesek."
Szó sincs róla! Ezt kijelenteni nagy melléfogás.
Ha úgy lenne ahogy leírtad semmi értelme nem lenne LED-et használni mert se kevesebbet nem fogyasztana se jobban nem világítana viszont sokkal drágább nemde? :)
Mivel a LED hatásfoka lényegesen jobb mint az izzóé, ugyanakkora teljesítményű LED sokkal több hasznos fényt ad mint az izzó.
Ha a hasznos fényáramot nézzük akkor meg a LED fogyasztása lényegesen kisebb.
# 12
Megint kezdi valaki a kimagyarázást, a hülyeség mentegetését. Meg a szokásos "fényforrásozást".
De azt nem tudod kimagyarázni, ha egyszer van izzólámpa, akkor _logikusan_ miért nem lehet LED-lámpa?
Annyiféle lámpa létezik, létezett már:
gázlámpa
karbidlámpa (bányászlámpa)
nátriumlámpa
hihanygőzlámpa
petróleumlámpa
töklámpa (tökömlámpa)
Meg ami most hirtelen nem jut eszembe, egyszer összegyűjtöttem ennél többet is.
Ja, csak egy szót tiltott használni a közéletben: LED-lámpa!
Tudod, kinek meséld be...
Szervizmérnök úr, nem erről szól a kérdés, hanem arról, hogy a 100/500 W hogyan is van.
De mint írtam, rengeteg olyan szó van, amit nem feltétlenül a formális logika szerint is használunk (pl. felszáll a vonatra), és olyan is, amelynek a jelentése kibővült.
Szakmai szövegben a LED nyilván nem lehet izzó. De egy átlag ember miért ne vehetne LED-izzót? A LED-lámpa semmivel nem jó, mert az olyan holmi, amelyben nem hagyományos izzó való, hanem LED. Pl. falikar, függeszték stb.
"ugyanezt mondtam"
Nem. Azt állítottad hogy 150W-os izzó ugyanannyit fogyaszt, ugyanannyira melegszik és ugyanannyira világít mint a 150W-os LED.
Ezzel nem tudtam egyetérteni, mert egyszerűen nem igaz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!