Baofeng UV5R, tudtok-e olyan frekvenciákat amin amatörként zavartalanul lehet adni s venni is?
Üdv!
Szeretek olyan dolgokat megtanulni amik szükség állapotban hasznosnak bizonyulhatnak mint ebben az esetben a rádiózás viszont KB semmit se értek hozzá így minden tanácsot,meglátást s hasonlót örömmel fogadok.
Frekvenciák
Dolgok amiket érdemes hallgatni stb.
hivatalosan csak az alábbi frekvenciákon lehet forgalmazni max 0,5 watton
1. 446.00625
2. 446.01875
3. 446.03125
4. 446.04375
5. 446.05625
6. 446.06875
7. 446.08125
8. 446.09375
tehát az uv5-ös sem jó, mert 1-5 wattot tud. :)
ha teszel rádióamatőr vizsgát akkor persze más a helyzet.
persze nem hivatalosan én is hallgatózom amikor időm/kedvem engedi
a fenti frekiket nagyon sokan használják, építkezések környékén is lehet hallani, múltkor meg motoros sárkánnyal mentek a fejem felett és őket hallottam.
használd a rádió szkennelés funkcióját, az megtalála a frekvenciákat amin éppen akkor van adás.
vasutasokat is lehet hallani 158-165 MHz közti frekiken
mentők, rendőrség felejtős, ahhoz olyan rádió kell ami náluk van. Kódolt, spéci cucc.
nem tom milyen városban vagy, de budapesten nagyon sok rádiót lehet hallani. a hajósokat, bkv-sokat taxisokat.
sok idő mire megtalálod a frekiket, de kitartónak kell lenni. amikor szkennelsz lehet épp nincs adás és nem találja meg a rádió, fél óra múlva meg megáll azon a frekin.
hatótáv: mint írtam fél wattosak a hivatalos (obiban, dekatlonban kapható) pmr rádiók. Ami rá vna írva 7-8 km-es hatótáv annak jó ha a tizede igaz. Az 5 wattossal is alug-alig tudunk nyílt terepen 5 km-t elérni. városban ez pedig szintén radikálisan lecsökken. a tacisoknak persze 25wattos van, azokat hallod majd messziről is.
nagyon sok oktatási anyag van a neten: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!