Hogyan állítsam be?

Figyelt kérdés

Vettem egy feszültség- és árammérőt:

[link]

A hátilján van két potenciométer a kalibráláshoz.

A feszültséget pontosan méri, de az áramerősségnél nagyot téved.

Egy másik műszerrel mértem az áramkörben folyó áramot, így próbáltam kalibrálni.

120mA áram folyt az áramkörben.

A beállítandó műszer 280-at ír a potméter egyik végállásában, 170-et a másik végállásban. Akárhova tekertem, 170 és 280 mA közötti értéket írt ki, holott 120mA áram folyt az áramkörben.

Hogyan lehet kiküszöbölni a problémát?

2020. febr. 28. 23:31
 1/7 Szervizmérnök úr ***** válasza:
82%

Ha nem adsz neki külön, galvanikusan elválasztott tápfeszültséget, akkor beleméri a kijelző saját áramfelvételét is.

Nagy áramoknál ez nem feltűnő, de kis áramok mérésénél hibaként jelentkezik.

Külön táplálás lehet lehet egy USB-dugasztáp is például vagy elem / akku:

[link]

[link]

[link]

Van egy harmadik variációja is a bekötésnek, amikor túl nagy a tápfeszültség, DC-konverterrel csökkenti.

2020. febr. 29. 05:29
 2/7 A kérdező kommentje:

Így néz ki a kapcsolás:

[link]

Biztos hogy nem cseréltem fel a "feszültség- és árammérő" 2 fekete és 2 piros vezetékét mert az egyik vastag a másik vékony így könnyű őket megkülönböztetni.

A multimeter szerint a terhelés által felvett teljesítmény= 3,3W

Az ebay-es műszer szerint 4,66W.

A labortáp szerint 4,2W (megmértem és a labortáp pontosan mér)

Nyilván van veszteség a step-up áramkörön és az ebay-es műszeren ezért csak 3.3W jut a fogyasztóra.

De akárhogy állítom a potit a hibás műszeren, 170mA-t vagy annál többet ír.

2020. febr. 29. 10:43
 3/7 anonim ***** válasza:
Ha a mérőnek nem közvetlen a labortáptól viszed a GND-t, hanem a Step-Up konvertertől, akkor is hibásan mér? Valahogy így: [link]
2020. febr. 29. 12:59
 4/7 anonim ***** válasza:
De ez csak akkor működhet, ha nem választ le galvanikusan az a feszültségnövelő áramkör, tehát a kimeneti és bemeneti GND-nek egyeznie kell.
2020. febr. 29. 13:00
 5/7 A kérdező kommentje:

[link]

Ez lenne a másik verzió.

De ez azért nem jó nekem mert a terhelést nagyobb feszültséggel szeretném hajtani és az már sok lenne a mérőnek.

Eddig azért kapcsoltam rá csak 27,4V-ot, hogy teszteljem.

2020. febr. 29. 14:14
 6/7 Szervizmérnök úr ***** válasza:
86%

De az is szerepel mindegyik ajánláson, hogy a vékony feketét sehová nem kell kötni, közös táp esetén.

Most nem tudom, hogy vékony és vastag fekete egy pontban találkozik az egységen belül, vagy pedig a sönt egyik és másik vége a két fekete?

Pontos méréshez galvanikusan leválasztott táp kellene valószínűleg.

2020. febr. 29. 14:23
 7/7 A kérdező kommentje:

Külön táppal jól mér.

És akkor is pontos, ha a step-up áramkör kimenetérő táplálom.

2020. febr. 29. 15:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!